Mitt i Lidingö

Ännu fler vill döpa nya simhallen

FÖRSLAG: ”I dag bor han hundra meter från platsen där hallen byggs”

- Rósanna Róbertsdót­tir

Simhallen som väntar i Dalénum verkar redan vara ett kärt barn. Många namnförsla­g får den åtminstone.

Att den nya simhallen som byggs i Dalénum borde döpas efter Lidingöbon och simstjärna­n Sarah Sjöström är något många öbor har hurrat för – eter att en insändare om just detta publicerat­s i Mitt i.

Två andra namn har också kommit på tal bland läsarna. Den ena är Tamas Borossy, 95. ”Han har lärt så många av oss Lidingöbor att simma” skriver en öbo.

Tamas Borossy har varit aktiv medlem i IFK Lidingö simklubb under 50 års tid. Han har simmat i Gångsättra­hallens bassäng nästan varje dag sedan 60-talet fram till för ett par år sedan – och tränat ungdomar i simning fram tills han var 84. Som 92-åring simmade han sitt sista veteran-SM.

– Han har aldrig varit en person som slagit sig för bröstet men han har alltid funnits där. Många ungdomar som inte hade närvarande föräldrar hade honom som sitt stöd och mentor, säger sonen Peter Borossy.

– I dag bor han hundra meter från platsen där simhallen byggs. Som son skulle jag känna mig oerhört stolt om det blev så att hallen döps eter honom.

Oerhört stolt

Även Ingvar Lindqvist, 85, har nominerats. Han har tränat friidrott på ön sedan 1960-talet och varit ungdomsträ­nare. Han var med och startade Lidingölop­pet och än i dag är han igång, trots en knäprotes.

”Ingvar Lindqvist-hallen – för hans vinster i friidrott på äldre dar”, föreslår en läsare.

– Jättegulli­gt! Jag blir väldigt hedrad. Det vore ju helt fantastisk­t, säger Ingvar Lindqvist.

Skattepeng­ar från alla

En annan föreslår ”Ekbackens simhall” då hallen kommer att ligga nära Ekbacken. Eller ”AGA simhall” – till minne av företaget och hållplatse­n för Lidingöban­an. ”Dalénumhal­len” tycker en annan läsare.

En förslagsst­ällare som tidigare tipsat om namnet ”Simmis” vill nu utveckla det till SimmiS – med två versaler som en vink till Sarah Sjöström. ”Baddaren” är ett annat förslag – ”som är ett kul namn, men också första simmärket, vilket uppmuntrar unga till sina första simtag.”

En öbo tycker att originalet ”Lidingö simhall” är överlägset bäst.

”Simhallen byggs för Lidingöbor­na med skattepeng­ar från alla Lidingöbor. Därför tycker jag att simhallen ska heta det den redan fått som projektnam­n: Lidingö simhall” skriver läsaren.

 ?? FOTO: PETER BOROSSY FOTO: ANNA WILSON ?? Tamas Borossy, 95, simmade veteran-SM 1988 och tog fram till 2021 hela 177 guldmedalj­er.
Ingvar Lindqvist, 85, var med och startade Lidingölop­pet.
Visionsbil­d. Entrén till den nya simhallen i Dalénum.
FOTO: PETER BOROSSY FOTO: ANNA WILSON Tamas Borossy, 95, simmade veteran-SM 1988 och tog fram till 2021 hela 177 guldmedalj­er. Ingvar Lindqvist, 85, var med och startade Lidingölop­pet. Visionsbil­d. Entrén till den nya simhallen i Dalénum.
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ONER: NORCONSULT/MALIN AHLSTEDT ??
FOTO: ILLUSTRATI­ONER: NORCONSULT/MALIN AHLSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden