Mitt i Lidingö

Alla Lidingös skolbiblio­tek ska vara bemannade!

-

Sverige är i en läskris. Enligt PIRLS 2021 sjunker elevers läsförmåga i hela landet och vi ser ökade skillnader mellan elevgruppe­r och mellan skolor. Läsningen är nyckeln till att lyckas i skolan men också till att lyckas i livet. En god läsförmåga är inte bara viktigt för att det säkerställ­er att elever kan ta till sig innehållet i skolan, det är också avgörande för det livslånga lärandet och möjlighete­n att bilda sig. En människa som inte kan ta till sig informatio­n på egen hand är inte fri.

Ett barn som läser eller blir läst för regelbunde­t kan mellan 50 000 och 70 000 ord vid 17 års ålder. Ett barn som inte gör detta har ett ordförråd på 15 000–17 000 ord. Skillnaden är skrämmande och betonar vikten av att vi satsar på att utveckla barns läsvanor tidigt. Det är en av lera anledninga­r till att Liberalern­a driver på för bemannade skolbiblio­tek.

Regeringen med Liberalern­a i spetsen förstår vikten av läsning, därför kommer bemanning av skolbiblio­teken bli obligatori­skt 2025 men Lidingö borde ligga i framkant och agera redan nu. Det är för att säkerställ­a att alla elever på lika villkor ska kunna bli bokslukare som vi föreslår fullmäktig­e besluta om att alla elever i Lidingö ska ha tillgång till ett bemannat skolbiblio­tek redan 2024.

Suzanne Liljegren (L), gruppledar­e i fullmäktig­e och ledamot i utbildning­snämnden Mats Jonsson (L), ordförande i Lidingölib­eralerna Erik Öberg (L), ledamot i fullmäktig­e och i kultur- och fritidsnäm­nden Göran Tegnér (L), ledamot i fullmäktig­e och i tekniska nämnden Martin Norrby (L), ledamot i fullmäktig­e och ersättare i miljö- och stadsbyggn­adsnämnden Bertil Östberg (L), ledamot i omsorgs- och socialnämn­den och ersättare i fullmäktig­e Maria Wall Petrini (L), ersättare i fullmäktig­e och i tekniska nämnden Mattias Reinholdso­n (L), ledamot i fullmäktig­e och ersättare i kommunstyr­elsen

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: ANGIE GRAY ?? Suzanne Liljegren (L).
Bemanning av skolbiblio­teken bli obligatori­skt 2025. ”Men Lidingö borde ligga i framkant och agera redan nu”, skriver Liberalern­a. Genrebild.
FOTO: PRESSBILD FOTO: ANGIE GRAY Suzanne Liljegren (L). Bemanning av skolbiblio­teken bli obligatori­skt 2025. ”Men Lidingö borde ligga i framkant och agera redan nu”, skriver Liberalern­a. Genrebild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden