Mitt i Lidingö

Elvis kusin: ”Finns nog inget jag inte älskar med Lidingö”

TILLBAKA. Nu letar Donna Presleys svenska familj efter en man så att hon stannar

- Rósanna Róbertsdót­tir

Gräddig, luffig och smakrik. Det första Donna Presley gjorde när hon åter satte sina stilettkla­ckar i marken på Lidingö var att gå till Coop och köpa sig en Budapestba­kelse.

– Den är så lätt och full av smak. Jag har inte hittat något liknande hemma.

Hon är tillbaka hos Anneli Strand och Peter Jezewski i Sticklinge för att åka på turné och ira jul. Förra året var hon här för första gången. Anneli hade hört av sig till Donna – som egentligen bor i Arkansas – på Facebook. Hon bjöd in Donna att bo hos dem och följa med ut på en turné. Då kände de inte varandra – i dag är de nära vänner.

Donna älskar julmarknad­en på ön, och Lidingö centrum.

Försökt gifta bort henne

Hon besöker Sverige för att sjunga och berätta historier om kungen av rock and roll – och besvara frågor.

– De frågar om du är singel, säger Peter Jezewski.

– Ja, det händer. Och ja – det är jag, säger Donna med eftertryck.

Hon nickar mot Anneli. – Hon har försökt gifta bort mig sedan dagen jag träfade henne.

För att du kanske lyttar hit då?

– Om jag träfar någon och blir kär, ja! Kanske deltid här, deltid där. Vi löser det, helt säkert. Men jag säger till Anneli att om Gud vill att jag ska ha någon så skickar han någon.

Stämningen mellan Donna Presley och hennes publik verkar snudd på romantisk.

– Någon sa: ”Jag har en fråga: Får jag krama dig?” Jag sa: ”Absolut, kom upp på scen.” Sedan hade jag en kö av folk som ville ha kramar.

Donna Presley är tillbaka! Hon firar jul med sin svenska familj och går till kafé Princess alla dagar i veckan. – Det finns nog ingenting jag inte älskar med Lidingö, säger Donna.

Elvis hade en röst som sammet. Som varmt smör.

Elvis gav kyssarna, jag kramas.

Hur är det att stå på scen i Sverige jämfört med andra länder?

– Folk är lite blygare här. Många vill inte stå upp och prata framför andra men det blir en dominoefek­t – när någon börjar vågar fler. Söderut i Sverige är folk lite mer öppna för att ställa frågor.

Hon säger att det fanns mycket värme i familjen som hon och hennes kusin Elvis Presley växte upp i – vilket gjort det naturligt för dem att vara kärleksful­la mot nya människor.

Våga älska

– Jag uppfostrar också mina barn så. Innan jag lägger på luren säger jag alltid att jag älskar dem. Jag har varit med om förluster: Elvis och andra som gått vidare. Och jag vill inte ångra något. Så om jag älskar dig berättar jag det för dig. Elvis Presleys dotter Lisa Marie är en av dem som lämnat – 54 år gammal drabbades hon i januari av ett plötsligt hjärtstopp. – Hon lämnade

Staty av Elvis i Memphis. oss alldeles för tidigt men hon lämnade också spår i världen. En underbar mamma och en vacker människa.

Många berättar för Donna om hur Elvis musik burit dem genom svåra saker i livet.

– Jag känner fortfarand­e Elvis vägledning. Han sa till mig att: ”Tro på dig själv, var villig att jobba för det du vill ha och låt inte någon få dig att tro att du inte kan.”

– Det leder mig fortfarand­e.

Numera sjunger Donna på scen, vilket hon tidigare inte vågade.

– Inte helt lätt att följa i Elvis spår. Han såg fantastisk ut, och han hade en röst som sammet. Som varmt smör.

 ?? FOTO: ANNELI STRAND HEMMA HOS ANNELI OCH PETER FINNS NÅGOT SOM LIKNAR ETT ALTARE TILLÄGNAT DONNA PRESLEY. FOTO: MALIN FOTO: PRIVAT FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Peter Jezewski och Donna Presley på turné med showen Bebopaluba 2022.
Elvis dotter Lisa Marie och Donna Presley.
Det händer att Lidingöbor stoppar Donna Presley på gatan för att hälsa.
FOTO: ANNELI STRAND HEMMA HOS ANNELI OCH PETER FINNS NÅGOT SOM LIKNAR ETT ALTARE TILLÄGNAT DONNA PRESLEY. FOTO: MALIN FOTO: PRIVAT FOTO: MALIN LÖVKVIST Peter Jezewski och Donna Presley på turné med showen Bebopaluba 2022. Elvis dotter Lisa Marie och Donna Presley. Det händer att Lidingöbor stoppar Donna Presley på gatan för att hälsa.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden