Mitt i Lidingö

Samma personer bakom flera inbrott

SÖKES: Fler tips om brott på Lidingö

- Rósanna Róbertsdót­tir

Antalet inbrott på Lidingö ligger stadigt sedan i fjol. Det är möjligt att samma personer ligger bakom flera av dem. – Det finns några kända gärningsmä­n på ön, säger kommunpoli­sen.

Julen har varit lugn på Lidingö för polisens del. En bortrest familj drabbades dock av inbrott under julveckan. De senaste tre månaderna har runt 25 inbrott anmälts på ön, vilket är betydligt färre än för några år sedan.

– Vad gäller dem som har begåtts i år har vi fått indikation­er på att flera skulle kunna knytas till kända gärningsmä­n, säger Thommy Brännström, kommunpoli­s på Lidingö.

I vissa fall har polisen kunnat se att samma personer ligger bakom flera brott genom att titta på hur de har gått till väga. Dock sker också den typen av brott ota på liknande sätt, enligt kommunpoli­sen.

– Men i vissa fall har vi sett att tillvägagå­ngssättet varit exakt detsamma. Någon har skurit ut ett hål i rutan för att få in sin hand. Ett skoavtryck som bör vara samma typ av doja har vi också hittat vid flera tillfällen.

– Det är himla bra om alla som har sett något vänder sig till oss. Vi får generellt väldigt sällan tips om bostadsinb­rott.

Eter ett inbrott gör polisen i regel en teknisk undersökni­ng.

Ständigt pussel

– Det händer att den drabbade i chock har gjort en städinsats. De blir ju så ledsna och förbannade – det är extremt tråkigt att vara med om ett inbrott, men det blir tufft att göra en teknisk undersökni­ng om spåren är borta.

– Annars tittar vi på ingeravtry­ck, skoavtryck och talar med vittnen som kanske sett en bil eller ett registreri­ngsnummer. Vi samlar allt vi har och lägger ständigt ett pussel där vi letar eter kopplingar.

Några som aktivt tipsar polisen är grannsamve­rkansombud­en.

– Vi är väldigt tacksamma för dem och använder det vi får veta i våra utredninga­r.

Vilken typ av tips får ni från ombuden?

– Exempelvis kan de ha fått veta att folk i området iakttagit personer som gått runt bland husen och tagit bilder, eller varit framme vid entrédörra­r och sett ut att reka. Den typen av tips har vi fått och det är värdefullt.

– Om människor har informatio­n om brott på Lidingö så vill vi väldigt gärna ha den infon. Sedan måste vi ju också kunna bevisa ett brott för att kunna gripa någon.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: POLISEN ?? Thommy Brännström, kommunpoli­s på Lidingö.
Efter ett inbrott gör polisen i regel en teknisk undersökni­ng och tittar efter tänkbara samband med andra inbrott.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: POLISEN Thommy Brännström, kommunpoli­s på Lidingö. Efter ett inbrott gör polisen i regel en teknisk undersökni­ng och tittar efter tänkbara samband med andra inbrott.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden