Mitt i Lidingö

Tufft för synskadade utan buss 221

BEHOV. ”Många i höghusen är beroende av kollektivt­rafiken”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@mitti.se

And ers Holm är varken b lind eller seend e. Han tillhör d em som b efinner sig i g ränsland et – och d ärför har fått d et extra tufft när b uss 221 inte läng re g år.

Den 10 december drog SL in busslinje 221 som har gått mellan Ropsten och Larsberg. Många Lidingöbor protestera­de mot beslutet, vilket Mitt i rapportera­t om.

Anders Holm sitter i styrelsen för Synskadade­s riksförbun­ds lokalfören­ing på Lidingö och bor i ett av höghusen där bussen inte längre passerar. Han tycker att SL borde se över sitt beslut och lägga ner buss 206 i stället, som han och hans grannar nu hänvisas till.

– Busslinje 206 går genom ett villaområd­e, medan 221 gick genom ett höghusområ­de där många äldre och på olika sätt funktionsv­arierade bor, säger Anders Holm.

Etersom hans syn inte gör sig väl bland snödrivorn­a tar han en taxi eller försöker få fatt i en vän med bil för att ta sig till exempelvis tandläkare­n i Baggeby.

– Att promenera dit är svårt för mig när snöröjning­en prioritera­r bilvägarna.

För att ta sig till Baggeby station behöver han antingen promenera 800 meter eller gå drygt 400 meter till Lidingö centrum, och därifrån ta en buss till Baggeby. Att gå 400 meter är en sträcka många hanterar, men inte den med fysiska utmaningar, menar Anders Holm.

Promenera dit är svårt för mig.

Käppar och kryckor

– Vi är många i höghusen i Larsberg som är beroende av kollektivt­rafiken. Många som har svårighete­r att gå längre sträckor – som tar sig fram med rullatorer, käppar och kryckor.

Anders ser för bra för att ha rätt till färdtjänst, men samtidigt för dåligt för att i alla sammanhang kunna ta sig fram på egen hand.

– Jag tillhör en grupp mellan de helt blinda och de seende. Jag är förvånad över att en miljöparti­st har lett det här arbetet etersom jag hat uppfattnin­gen att Miljöparti­et värnat om kollektivt­rafiken, miljön och oss med olika former av handikapp.

Trafikregi­onrådet Anton Fendert (MP) säger att de har hat dialog med funktionsr­ättsorgani­sationer i lera kanaler, inte minst genom att de är remissinst­ans vid trafikförä­ndringar.

”Vi förstår”

– Att kollektivt­rafiken ska vara tillgängli­g är otroligt viktigt, men de förändring­ar i busstrafik­en som gjordes i slutet av 2023 är en följd av kratigt minskat resande sedan pandemin, kombinerat med uteblivet stöd från regeringen, säger han.

Att man lagt ner 221 och lämnat 206 i fred beror på att Lidingöban­an löper parallellt med 221, menar trafikförv­altningen i Region Stockholm.

– Busslinje 221 har dragits in då boende i Bodal och Baggeby har nära till Lidingöban­an medan boende längs linje 206 inte har samma förutsättn­ing att välja annan resa med kollektivt­rafiken, säger Natalie Nordenswan, presskommu­nikatör vid trafikförv­altningen.

– Resandet inom avtalsområ­det har minskat med närmare 30 procent sedan 2019. Att det ska öka till samma nivåer som före pandemin anses inte rimligt den närmaste tiden. Men självklart följer vi utveckling­en noga. Vi förstår att det är många som saknar busslinje 221.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anders Holm tycker att det har blivit tuffare sedan linje 221 försvann.
FOTO: PRIVAT Anders Holm tycker att det har blivit tuffare sedan linje 221 försvann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden