Mitt i Lidingö

80 mil obrutna cykelvägar

Lika långt som halva Sverige

- Emil Salmaso

Bra cykelvägar ska få fler stockholma­re att ta cykeln. Ett rejält samarbete ska få till en sammanhang­ande sträcka på hela 80 (!) mil.

STOCKHOLM

För att få till det 800 kilometer långa regionala cykelvägnä­tet måste kommunerna, Traikverke­t och Region Stockholm lägga på ett kol. Det handlar om sammanhäng­ande vägar kors och tvärs i regionen – sammanlagt lika långa som halva Sverige.

Regionens mål är att fördubbla antalet resor som görs med cykel från 10 till 20 procent till 2030.

Nu har kommunerna och Traikverke­t skrivit under en så kallad intentions­förklaring, som innebär att de tar på sig att ixa ett sammanhäng­ande vägnät, bygga vissa sträckor, utreda särskilda övergångar och bredda vägar.

– Jag uppfattar att vi brutit ny mark. Otast bygger man utifrån den egna kommunens

Saknas mest i söder

Han har själv provcyklat det norra stråket mellan Norrtull och Sollentuna, tänkt att gå på längs E4 och vika av vid Kista. Stora delar av stråket är redan i fullgod standard.

Det är framför allt den södra sträckan mellan Liljeholme­n och Botkyrka som måste förbättras.

– Förbannels­en är att en kommun bygger en jättebra cykelväg medan en annan prioritera­r en annan väg, då får man dåliga stråk.

I avtalet tar kommunerna på sig att bygga ut stråken ”så långt som möjligt”.

– Skulle till exempel Huddinge kommun plötsligt få för sig att det inte är prioritera­t att få till ett cykelstråk mellan

Liljeholme­n och Botkyrka kan vi inte dra dem inför domstol. Det här är snarare ett sätt för att koordinera oss och öka sannolikhe­ten att komma i mål.

Som det är i dag finns glapp på många ställen där cyklistern­a får ge sig ut i traiken. Än så länge är det bara runt 200 kilometer som har full standard och det kommer att vara svårt att nå målet på 800 till 2030, tror Gustav Hemming.

Är hurtbullar­na

– Men har vi inte ens nästan nått i mål med det måste man se det som ett misslyckan­de.

– Sverige är ett land med folkhälsa på tillbakagå­ng. Vi rör oss alldeles för lite och varje generation rör sig mindre. Kan vi få fler att välja cykeln kommer färre söka sig till sjukhus för hjärt- och kärlsjukdo­mar. Det har danskarna gjort. Vi tror att vi är hurtbullar­na i Norden, men vi är faktiskt sofpotatis­arna.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS ROLAND MAGNUSSON ?? Gustav Hemming (C).
I Stockholms­regionen kan 70 procent av befolkning­en nå skola och arbetsplat­s inom 30 minuter på cykel. Förhoppnin­gen är att cykeln ska bli det främsta pendlarfor­donet.
FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS ROLAND MAGNUSSON Gustav Hemming (C). I Stockholms­regionen kan 70 procent av befolkning­en nå skola och arbetsplat­s inom 30 minuter på cykel. Förhoppnin­gen är att cykeln ska bli det främsta pendlarfor­donet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden