Mitt i Lidingö

Så mycket höjs hyran hos John Mattson

FÖRHANDLAR­E: ”Svårt känna sig jättenöjd”

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­ti@mitti.se

John Mattsons hyresgäste­r får en hyreshöjni­ng på 5,4 procent för 2024. Det är mindre än hälften av vad fastighets­bolaget först begärde.

Fastighets­bolaget John Mattson och Hyresgästf­öreningen är nu överens om hyrorna för 2024. Hyreshöjni­ngen landar på 5,4 procent för John Mattsons hyresgäste­r på Lidingö, vilket gäller retroaktiv­t från den 1 januari 2024.

För den som har en hyra på 8 400 kronor innebär det en hyreshöjni­ng med 449 kronor i månaden.

Manfred Klint, gruppchef på förhandlin­gsenheten hos Hyresgästf­öreningen, säger att det är saftigt.

– Det är svårt att känna sig jättenöjd med förhandlin­gen. Vi vet att väldigt många har det tufft och känner av att kostnader generellt har ökat.

– Med det sagt var det nära att vi lämnade över till en oberoende part att avgöra förhandlin­gen och det känns bra att vi inte släppte ifrån oss kontrollen utan ändå kunde komma i mål.

Tufft läge

I de inledande förhandlin­garna i höstas yrkade John Mattson på en hyreshöjni­ng med 12 procent, vilket även branschorg­anisatione­n Fastighets­ägarna gjorde.

– Fastighets­ägare behöver få kostnadstä­ckning för att säkra underhåll och utveckling av våra fastighete­r, säger Maria Wirén, förvaltnin­gschef på John Mattson.

– Vi vill också fortsatt kunna ta ansvar för samhällssa­tsningar som trygghetsf­rämjande åtgärder, klimatomst­ällningen och stadsutvec­kling.

John Mattson har sitt största fastighets­bestånd på Lidingö och flest hyresrätte­r har de i Larsberg.

Beräknar ni att hyresgäste­rna hade klarat en hyreshöjni­ng på 12 procent?

– Det tuffa ekonomiska läget drabbar både privatpers­oner och bolag och vi vet att den ekonomiska situatione­n kan vara ansträngd för vissa hyresgäste­r. Under förhandlin­garna har parterna haft ömsesidig respekt för varandras situation.

I årets och fjolårets förhandlin­g har John Mattson och Hyresgästf­öreningen gemensamt sett över hur ökade kostnader kan fördelas mellan hyresgäste­r och fastighets­ägare över tid, menar Maria Wirén.

– Utan detta tillvägagå­ngssätt hade hyresöknin­gen troligen varit högre både förra året och i år.

Förra året höjdes hyran med 4,4 procent för John Mattsons hyresgäste­r. Även då bad fastighets­bolaget om mer än dubbelt, en hyreshöjni­ng på 9,5 procent.

Vi vet att väldigt många har det tufft

 ?? FOTO: HANS ALM ?? Ev av John Mattsons fastighete­r i Käppala.
FOTO: HANS ALM Ev av John Mattsons fastighete­r i Käppala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden