Mitt i Nacka

Lisa Larson gör comeback på Gustavsber­gs porslinsfa­brik

”Känns som att cirkeln sluts” – 70 år efter första jobbet sedan hon anställdes som designer på Gustavsber­gs porslinfab­rik. Nu gör Lisa Larson, 92 år, ett nytt mönster åt dem – här är Sixten.

- Eva Tonström eva.tonström@mitti.se

◗ Det är 70 år

Journalist­er och andra besökare samlades i Gustavsber­gs porslinsfa­briks nya lokaler förra onsdagen. Orsaken: Designern och keramikern Lisa Larson skulle presentera en ny dekor som hon har skapat åt fabriken.

Ett långt bord hade dukats vackert med blommor och den nya servisen, Sixten, som är ett mönster med sex svarta ränder som målats horisontel­lt, mot vitt.

Dekoren är placerad på en av Stig Lindbergs benporslin­sserviser. Många av Stig Lindbergs mest kända dekorer är gjorda på just den här modellen.

Men strax innan Lisa Larson skulle komma klev sonen Andreas Ribbung fram och förklarade hon varit på väg, men inte kände sig helt kry.

– Men hon hälsar så mycket till alla och tackar för att ni är här.

Testade mönster hela julen

Frågor kunde ställas till Lisa Larson, som svarade via mejl.

Du jobbade på fabriken som formgivare i nästan 30 år, nu återkommer du med ett nytt mönster åt dem – hur känns det?

– När idén föddes tände både jag och Porslinsfa­briken på den. Det är på sätt och vis som en cirkel som sluts. Den här servisen som Stig Lindberg gjort så många dekorer till. Det var ju han som bjöd in mig att jobba på fabriken för 70 år sedan.

– Det känns roligt att fabriken är inne i en utveckling­sfas och samarbetar med olika formgivare och konstnärer.

Hur kom Sixten till?

För oss är Lisa Larson bryggan mellan vår historia och väg in i framtiden.

– Gustavsber­gs porslinsfa­brik lånade ut servisens delar utan dekor och sedan började jag och mina barn titta igenom mina högar med skisser på dekorer för olika typer av bruksporsl­in och bruksgods. Min son Andreas, som är konstnär, bodde hos mig över julen och vi testade olika randiga mönster. Han ritade rent dem på datorn och så skrev vi ut dem på plastilm och klippte ut, så att vi kunde tejpa fast dem på kopparna och tallrikarn­a. Vi jobbade och mellan varven åt vi julmat och tittade på tv.

Nästan som gyllene snittet

– Det var Andreas som kom på namnet Sixten. Han sa att förhålland­et mellan de svarta linjerna och de vita mellanrumm­en var 6- 10 (six-ten) ungefär som Gyllene snittet, men det var en tidigare version så det är inte aktuellt längre. Men namnet är kul och fick vara kvar.

Vad håller du på med nu?

– Jag har flera nya samarbeten i Sverige, ett stort som jag inte kan avslöja något om än. Det känns roligt att många idéer förverklig­as nu, men jag känner ändå att det är så mycket som är ogjort.

Oskar Juhlin, vd för Gustavsber­gs porslinsfa­brik, är glad över samarbetet.

– För oss är det en dröm som blir verklighet. För oss är Lisa Larson bryggan mellan vår historia och väg in i framtiden.

Andreas Ribbung berättar för Mitt i Nacka att Lisa Larson fick frågan av en journalist nyligen om hon hade några planer på att gå i pension.

– Hennes svar blev: ”Jag har inte hunnit tänka på det! Jag har så mycket att göra.”

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Lisa Larsons son Andreas Ribbung håller upp en kopp med nya mönstret.
Sixten, Lisa Larssons nya design.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Lisa Larsons son Andreas Ribbung håller upp en kopp med nya mönstret. Sixten, Lisa Larssons nya design.
 ?? FOTO: MARTIN CEDERBLAD ?? Lisa Larson med nya dekoren för Gustavsber­gs porslinsfa­brik.
FOTO: MARTIN CEDERBLAD Lisa Larson med nya dekoren för Gustavsber­gs porslinsfa­brik.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Lisa Larsons söner Mattias Larson och Andreas Ribbung represente­rade Lisa på kalaset.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Lisa Larsons söner Mattias Larson och Andreas Ribbung represente­rade Lisa på kalaset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden