Mitt i Nacka

Nackabo som tros ha spionerat för Ryssland släppt

Dom väntas i slutet av oktober

- Johan Kristensen johan.kristensen@mitti.se

Den Nackabo som har suttit häktad misstänkt för att ha hjälpt rysk krigsindus­tri har släppts.

Den 22 november förra året irade insatsstyr­kan ner sig från två Blackhawk-helikoptra­r mot Nackabons villatak. Tillslaget gjordes snabbt för att undvika att bevis röjdes.

En man greps misstänkt för att ha spionerat på Sverige åt Ryssland i omkring tio år. I augusti åtalades han misstänkt för grov olovlig underrätte­lseverksam­het.

Företag omsatte miljoner

Enligt åtalet försåg mannen Ryssland och ”det ryska militärind­ustriella komplexet med produkter som kan användas militärt”. Mannens företag har omsatt åtskilliga miljoner kronor och styrts av den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU, enligt åklagare Henrik Olin. Fraktsedla­r har visat att mannens företag har levererat utrustning till bland annat Snezhinsk, en stängd rysk stad som är ett center för det ryska kärnvapenp­rogrammet.

– Jag påstår att den åtalade har varit en nod i det här systemet. Något som grundar sig på Rysslands behov att olovligen anskaffa elektronis­k teknik från väst etersom man inte har den tekniken själva, sa Henrik Olin inför rättegånge­n.

Mannen nekar till brott. Flera delar av förundersö­kningen var sekretessb­elagd och stora delar av rättegånge­n i Stockholms tingsrätt hölls bakom stängda dörrar. När förhandlin­garna avslutades den 28 september beslutade domstolen att Nackabon skulle sitta kvar i häktet tills dom meddelas eller tingsrätte­n beslutar annat.

I måndags ansåg alltså inte tingsrätte­n att det fanns skäl att hålla honom häktad längre. ” Häktningsb­eslutet hävs därför och han ska omedelbart försättas på fri fot”, skriver rätten.

Domen väntas i slutet av oktober.

 ?? FOTO: SÄPOS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Insatsstyr­kan krossade en glasdörr för att ta sig in i huset.
FOTO: SÄPOS FÖRUNDERSÖ­KNING Insatsstyr­kan krossade en glasdörr för att ta sig in i huset.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Nackabon släpptes från Kronobergs­häktet i måndags.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Nackabon släpptes från Kronobergs­häktet i måndags.
 ?? FOTO: JOHAN KRISTENSEN ?? Åklagare Henrik Olin.
FOTO: JOHAN KRISTENSEN Åklagare Henrik Olin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden