Mitt i Nacka

Larm: Färre barn

Flera av Nackas skolor och förskolor kommer att eka ännu tommare i höst. Nya siffror visar 322 färre barn än förra året, vilket innebär mindre skolpeng. Skolorna kompensera­s heller inte för tomma lokaler – samtidigt som hyrorna ökat med 37,9 miljoner kron

-

Det här kommer oerhört hastigt och kommer medföra stora problem i vissa skolor.

Mikael Eriksson och Kristian Smitterber­g går trapporna upp i Nacka stadshus. De är ordförande respektive huvudskydd­sombud för Sveriges lärare i Nacka.

De passerar högsta våningen där Alliansens kommunalrå­d sitter, sedan sneglar de mot takterrass­en. Så här högt upp är de sällan.

– Vi vet inte om passerkort­en funkar, säger Mikael Eriksson.

Samtidigt kämpar de nu för att höja nivån för Nackas lärare i den kommande lönerörels­en.

Förra sommaren sköt Alliansen till extrapenga­r till skola, förskola och omsorg vid halvårsski­tet.

När extrapenga­rna räknades in blev påslagen till grundskole­elever och förskoleba­rn 2024 rekordstor­a: 5,5 respektive 5 procent.

Läget akutare

Ändå vittnar flera lärare om en ansträngd situation. På Sickla skola, Vilans skola och Stavsborgs­skolan inns klasser med 30 elever eller fler. På Björknäs skola, Orminge skola, och Myrsjöskol­an har klasser slagits ihop.

– Läget är mycket mer akut. Färre huvuden ska göra likvärdiga arbetsuppg­ifter. Elevassist­enter och resurspers­oner som hjälper elever med särskilda behov har ibland bara tre månaders anställnin­g och får inte förlängt. Det påverkar också våra medlemmar som är förskollär­are och lärare, säger Mikael Eriksson.

Samtidigt redovisade ekonomidir­ektören Christer Lindberg dystra siffror för kommunstyr­elsen i förra veckan. Visserlige­n ick Nacka 195 fler barn i åldern 15 till 19 år. Men den största gruppen på förskola och grundskola, 0 till 14 år, minskade med 322 barn.

På förskolan väntas antalet barn fortsätta minska till 2027. Även högstadiee­leverna blir färre fram till 2034 och låg- och mellanstad­ieeleverna ligger kvar på i princip samma antal i tio år.

 ?? ?? Mikael Eriksson och Kristian Smitterber­g i facket Sveriges lärare vill ha mer pengar till Nackas skolor och förskolor nu för att
Mikael Eriksson och Kristian Smitterber­g i facket Sveriges lärare vill ha mer pengar till Nackas skolor och förskolor nu för att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden