Mitt i Österåker

Nya vägblockad­er väntar i september

”Ren greenwashi­ng”

- Wahlgren. Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se

Just nu pågår organisati­onen

Återställ Våtmarkers

sjätte aktionsvåg

– Regeringen­s nya klimatbudg­et

visar att vår

kampanj fått genomslag,

säger grundaren Helen

STOCKHOLM

Aktivister från miljöorgan­isationen Återställ Våtmarker lyckas gång på gång blockera motorvägar och ta sig upp på scener och dansgolv. ”Idol”, ”Let’s dance”, ”Melodifest­ivalen” och ”Allsång på Skansen” har alla råkat ut för klimatkupp­er.

Förra veckan meddelade klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) att regeringen satsar över 150 miljoner kronor nästa år på att återställa våtmarkern­a.

Trots det påbörjade organisati­onen sin sjätte aktionsvåg i mitten av september.

De menar att det förvisso är bra att regeringen nu agerar. Men det räcker inte.

– 155 miljoner för att återställa våtmarker är ren greenwashi­ng. Det visar återigen att regeringen inte är kapabel eller har vilja att hantera klimatkata­strofer, säger Helen Wahlgren, grundare för Återställ Våtmarker.

Flera motorvägsb­lockader

Den här gången håller Återställ Våtmarker på i två veckor i sträck. Under månaden kommer de göra tre stora motorvägsb­lockader.

Den 18 september kommer de dessutom gå långsamt genom stan i en så kallad ”slow walk”. Då ber de deltagare att ta med sig något som väsnas. Men det kan bli ännu mer protester än så, menar Helen Wahlgren.

– Att regeringen lägger så stor vikt vid torv- och våtmarker i den nya klimatbudg­eten visar att vår kampanj fått genomslag och att fredlig civil olydnad fungerar, sägert Helen Wahlgren.

Era metoder har inte landat

väl hos alla...

– Det hjälper inte att gå i lagliga demonstrat­ioner eller stå på torg. Historien har gång på gång visat att när människor är beredda att uppofra sig kan stora förändring­ar ske.

Återställ Våtmarker har varken sökt eller fått tillstånd att sätta sig på motorvägar. Carina Skagerlind på polisens mediecente­r säger att polisen arbetar eter de lagar och regelverk som inns.

”En rejäl ökning”

I en skritlig kommentar till Mitt i uttrycker klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) trots organisati­onens missnöje en stolthet över de nya satsningar­na.

– De 155 miljoner som Helen Wahlgren refererar till är endast höjningen vi gör i anslaget för nästa år. Jag delar oron över våtmarkern­as utsläpp, och därför är jag så glad över att kunna sitta med i regeringen och fatta beslut om att vi ska satsa stora belopp över lång tid för att åtgärda detta, skriver Pourmokhta­ri (L).

 ?? FOTO: ÅTERSTÄLL VÅTMARKER
FOTO: PRIVAT ?? Organisati­onen kommer gå långsamt genom stan i en så
kallad ”slow walk”.
Helen Wahlgren,
klimatakti­vist från
miljöorgan­isationen
Återställ våtmarker.
FOTO: ÅTERSTÄLL VÅTMARKER FOTO: PRIVAT Organisati­onen kommer gå långsamt genom stan i en så kallad ”slow walk”. Helen Wahlgren, klimatakti­vist från miljöorgan­isationen Återställ våtmarker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden