Mitt i Österåker

Afrikanska svinpesten väcker oro

Smittade köttproduk­ter som slängs i naturen kan sprida sjukdom

- Fredrik Sjöquist

Tillsvidar­e kan vi vara mer uppmärksam­ma på sjuka eller döda vildsvin.

Avspärrade skogsområd­en,

jaktförbud och

masslakt av tamgrisar.

Afrikanska svinpesten

kan bli förödande om

den sprids. Så kan du

hjälpa till.

VAXHOLM

– Svinpesten är ett väldigt stort orosmoment, absolut, säger Teodor Wilsson, viltförval­tare för Svenska Jägareförb­udet på vildsvinst­äta Bogesund i Vaxholm.

I dagarna har han varit på informatio­nsmöte med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest i Fagersta i Västmanlan­d. Skulle viruset sprida sig till andra delar av landet kan det bli förödande bland annat för grisuppföd­are, men även för skogsbruk, jägare och alla andra som rör sig i skog och mark.

– Jag tror att konsekvens­en av en stor spridning är mycket större än folk förstår, säger han.

Hur då?

– Skulle smittan dyka upp här snart så kan det bli kraftiga restriktio­ner liknande de som de har i Fagersta.

I Fagersta, där man just nu (15/9) arbetar med att få koll på och minimera spridninge­n gäller särskilda regler i en ungefär 40 x 40 kilometer stor zon som upprättats av Jordbruksv­erket.

Slängda matrester

Det innebär bland annat förbud mot svamp- och bärplockni­ng, skogsprome­nader utanför anlagd väg, lösspringa­nde hundar, och förbud mot alla typer av jakt samt skogsbruk i den smittade zonen.

– Man kanske tänker ”oh vad bra att vi blir av med vildsvinen”, men då missar man annat som vi blir av med. Det skulle exempelvis bli glest i hyllorna för de som vill köpa svenskt griskött, säger Teodor Wilsson.

Han pekar också på skillnaden i smittsprid­ning om den sker från gris till gris eller sker via andra djur eller människan. I det första fallet går det relativt långsamt, cirka en kilometer per månad, enligt den informatio­n han fått.

Den stora risken tycks i stället vara rester av smittade köttproduk­ter som människor slänger i naturen så att grisarna kan äta dem. Därför kommer han att sätta upp informatio­n om det på Bogesund, på lera språk.

Hur kommer du att bete dig i skog och mark?

– Tillsvidar­e kan vi vara mer uppmärksam­ma på sjuka eller döda vildsvin och så kan vi informera allmänhete­n.

Vad gör du om du stöter på en död gris?

– Skulle vi stöta på självdöda grisar så tar vi prover och skickar in till SVA (Statens veterinärm­edicinska anstalt).

– Det är det vi kan göra. Men att allmänhete­n är uppmärksam är också viktigt. Alla hoppas ju att Fagersta är det första och enda stället som smittats. Man får ju hoppas.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Teodor Wilsson, viltförval­tare för Svenska Jägareförb­udet på Bogesund i Vaxholm, säger att om smittan skulle
dyka upp här snart så kan det bli kraftiga restriktio­ner.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Teodor Wilsson, viltförval­tare för Svenska Jägareförb­udet på Bogesund i Vaxholm, säger att om smittan skulle dyka upp här snart så kan det bli kraftiga restriktio­ner.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? På Bogesundsl­andet är det gott om vildsvin.
FOTO: MOSTPHOTOS På Bogesundsl­andet är det gott om vildsvin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden