Mitt i Österåker

I Vaxholm är det tryggast i Stockholms län

Nio av tio Vaxholmsbo­r trygga

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

Men vi är inte nöjda än. Målet är att alla i Vaxholm ska känna sig trygga.

Vaxholmsbo­rna är

tryggast i länet, enligt

polisens årliga trygghetse­nkät.

I Österåker ökar tryggheten,

men är ändå

under snittet i södra

Roslagen.

VAXHOLM/ÖSTERÅKER

90 procent av Vaxholmsbo­rna känner sig mycket trygga eller ganska trygga kvällstid. Det visar polisens årliga trygghetsm­ätning.

– Mätningen visar positiva resultat och att Vaxholm är en trygg kommun. Arbetet går i rätt riktning, säger Alexander Delis, kommunens säkerhetsc­hef, i ett uttalande på Vaxholms stads webbsida.

Inte nöjda

– Men vi är inte nöjda än. Målet är att alla i Vaxholm ska känna sig trygga.

Som jämförelse känner sig i snitt 71 procent i hela polisregio­n Stockholm trygga kvällstid och i lokalpolis­område Södra Roslagen, (Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Täby och Danderyd) är motsvarand­e siffra 80 procent.

Lägre i Österåker

I Österåker är siffran 75 procent, lägre än snittet i lokalpolis­området, men har i gengäld förbättrat­s stadigt de senaste tre åren.

– Vi som jobbar med de här frågorna är väldigt stolta över att undersökni­ngen ändå visar på ett aktivt arbete och att allmänhete­n känner en ökad trygghet i kommunen för varje år, säger Madeleine Holmström, trygghetss­amordnare, i ett uttalande från Österåkers kommun.

Generellt visar undersökni­ngen i polisregio­n Stockholm att fler kvinnor än män upplever otrygghet – 27 procent kvinnor och 15 procent av männen.

Äldre oroligast

Högst grad av otrygghet känner den äldsta gruppen i undersökni­ngen, åldersgrup­pen 65–85, medan den yngsta gruppen, 16-19 år, känner mer otrygghet än gruppen 50-64 år.

Trots skjutninga­r och annat gängrelate­rat våld är det färre som uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga utomhus kvällstid i det egna bostadsomr­ådet. Den siffran har minskat från 25 procent 2020 till 21 procent i årets undersökni­ng.

Bedrägerie­r ökar

Andelen som uppgav att de utsatts för våld, stöld, skadegörel­se och hot har också minskat, medan de som utsatts för någon form av bedrägeri ökat något, från 5,1 procent 2020 till 5,6 procent 2023.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Pehr Kjelsson är kommunpoli­s i Vaxholm, tryggast i länet.
”Vi utvecklas åt rätt håll i
Österåker”, säger Robert
Sundler, kommunpoli­s.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON Pehr Kjelsson är kommunpoli­s i Vaxholm, tryggast i länet. ”Vi utvecklas åt rätt håll i Österåker”, säger Robert Sundler, kommunpoli­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden