Mitt i Österåker

Trots förseninge­r: Inga viten begärs

Kommunen avstod ersättning för brister

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

Sådant här gör mig bara så trött!

Österåkers kommun

kan begära ersättning

när Samtrans bilar dröjer.

Hittills har det inte

skett, trots mängder av

förseninga­r. Kunderna

kan också kräva kompensati­on.

ÅKERSBERGA

– Alltså! Sådant här gör mig bara så trött! säger Åkersberga­bon Emilia Ergin, mamma Finnian, 9 år, när hon får höra att Österåkers kommun kan begära vite om företaget Samtrans missköter sig.

Något kommunen hittills inte gjort, trots att föräldrar vittnat om brister.

– Det är väl det man ska ta till om de ska skärpa sig, säger Emilia, som många gånget drabbats av förseninga­rna i samband med sonens skolskjuts.

Sedan 2019 kör Samtrans unga med funktionsn­edsättning samt äldre, på uppdrag av kommunen. I somras förnyades avtalet för ytterligar­e två år.

Strulig höst

Som Mitt i tidigare berättat hade företaget stora störningar redan förra hösten, med förseninga­r, långa restider och fall där resenärer lämnades ensamma.

Även i vintras var det problem med förseninga­r – enligt en förälder Mitt i talade med ” fyra av fem dagar i veckan – allt från en kvart till en timme”. I många fall kom inte ens bilen.

Mitt i har begärt att få se kommunens avtal med Samtrans. Enligt det kan kommunen begära vite då företaget inte uppfyller kraven.

Inga viten, än

Exempelvis ska Samtrans betala 2 000 kronor i vite vid varje försening med mer än 30 minuter ”eter den tredje förseninge­n, under en 30-dagarsperi­od”.

Blir skjutsen mer än en timme sen räknas den som utebliven och ska kosta företaget 3 000 kronor.

Men enligt Per-Olof Kroon, tf avdelnings­chef för infrastruk­tur och anläggning, har Österåkers kommun hittills inte begärt några viten av företaget.

– Förra avtalsperi­oden hade de två incidenter med dataintrån­g då deras planerings­system låg nere så de ick mycket stora problem. Vi valde därför att ligga lågt, för det var omständigh­eter som de själva inte kunde rå över, säger han.

Fast när Mitt i vintras frågade Samtrans om dataintrån­get uppgav företaget att det inte påverkat ”nämnvärt”. Vad som däremot var ett problem var förarbrist.

Resenärer kan få ersättning

Om kommunen begär vite så är det kommunen som får ersättning­en. Som resenär har man i stället möjlighet att själv begära ersättning av företaget:

– När det gäller resenärer så har de alltid möjligt att fakturera Samtrans om de har utgiter för utebliven transport, säger Per-Olof Kroon.

Emilia Ergin blir förvånad när hon får höra talas om det.

–Oj då! Det är det ingen som har sagt. Verkligen inte.

När det gäller eventuella viten för den trassliga hösten 2023 berättar Per-Olof Kroon att den första månaden, enligt det nya avtalet, är vitesfri. Men från och med 1 september kan kommunen begära vite om Samtrans inte gör vad de ska.

– Jag ska begära en avvikelser­apport för september, säger Per-Olof Kroon

– Så ska vi titta på den om det blir eventuellt vite.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Blir skjutsen mer än en timme sen räknas den som utebliven och ska kosta Samtrans 3 000 kronor.
FOTO: MOSTPHOTOS Blir skjutsen mer än en timme sen räknas den som utebliven och ska kosta Samtrans 3 000 kronor.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? 9-årige Finnians skolskjuts har varit
sen nästan varje dag, som mest 1,5
timme berättar mamma Emilia.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN 9-årige Finnians skolskjuts har varit sen nästan varje dag, som mest 1,5 timme berättar mamma Emilia.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Mitt i har pratat med flera föräldrar
som har drabbts av förseninga­rna.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Mitt i har pratat med flera föräldrar som har drabbts av förseninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden