Mitt i Österåker

Läsare: ”SL räknar fel på bussarna”

Med 30 procent i innerstan ifrågasätt­s av både resenärer och busschauff­örer. Men SL

- Står på sig. Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Att bussresand­et minskat

SL:s planerade nedskärnin­gar på innerstads­bussarna motiveras med att resandet har minskat kratigt sedan innan pandemin.

På vissa linjer registrera­s idag bara hälten så många biljettbli­pp jämfört med 2019. I snitt är minskninge­n för innerstads­bussarna 30 procent.

Många läsare har reagerat. På lera av linjerna har trängseln under rusningsti­mmarna snarare ökat, menar lera resenärer som också får medhåll av ett par busschauff­örer.

Att antalet uppmätta blipp är lägre kan bero på att biljettläs­arna ota har tekniska fel som gör att de har svårt att registrera mobilbilje­tter, menar dessa läsare.

– Det är katastrof om SL nu bygger sitt antagande om minskat åkande på dessa biljettbli­ppningar, säger en chaufför som hävdar att biljettläs­arna ibland missar 60-80 procent av alla mobilbilje­tter.

Natalie Nordenswan på SL:s presstjäns­t bekrätar att det ibland uppstår problem med appbiljett­er och därför har inlett en specialgra­nskning i samarbete med bussföreta­gen.

”De flesta blippar rätt”

– Vi vet ännu inte vad felet beror på men vi har märkt att problemet ökar på sommaren då stark sol kan ge störande relexer i biljettläs­aren. Men vi vill förtydliga att de allra lesta med appbiljett lyckas blippa på rätt sätt, säger hon.

Förutom att räkna viseringar mäter SL också antalet på- och avstigande­n med hjälp av sensorer vid dörrarna, så kallad automatisk traikräkni­ng (ATR).

– ATR ligger till grund för traikplane­ringen framåt, säger Natalie Nordenswan.

Att trängseln på bussarna under rusningsti­d kan upplevas som lika stor eller större jämfört med innan pandemin motsäger inte heller att bussresand­et totalt sett under dygnet har gått ner, framhåller hon.

 ?? FOTO: OLIVER LINDKVIST ?? Antalet resenärer har
minskat, framhåller SL.
FOTO: OLIVER LINDKVIST Antalet resenärer har minskat, framhåller SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden