Mitt i Österåker

Nettans skjuts kom aldrig – missade canceroper­ation

Beställde rullstolst­axi av Samtrans i god tid ”Jag blev förtvivlad”

- Bilen kom aldrig. Fredrik Sjöquist

Jag känner mig jättebesvi­ken och förbannad.

Det är inte bara skolskjuts­ar

som företaget

Samtrans bommar.

Vaxholmsbo­n Nettan

Sjöholm skulle opereras

för cancer och beställde

skjuts i god tid innan. – Jag är förbannad över att Samtrans får bete sig på det här viset, säger Vaxholmsbo­n Nettan Sjöholm, 62 år.

Som Mitt i berättat tidigare har föräldrar till barn med funktionsn­edsättning i Österåker vittnat om kratiga förseninga­r eller helt uteblivna skjutsar med Samtrans. Men företaget har inte bara svårt att göra sitt jobb i Österåker.

För en vecka sedan skulle Nettan Sjöholm opereras för cancer, något hon våndats över och förberett sig för många dagar.

Beställde i god tid

Dagen innan operatione­n beställde hon rullstolst­axi av Samtrans till Karolinska sjukhuset.

Bilen skulle komma 06.00 på operations­dagen, men då det var dags syntes den inte till.

– Det kom ett SMS: ”Vi har inga bilar, men vi ska se om vi kan hitta en inom en timme”.

– Jag blev förtvivlad men ick ingen respons överhuvudt­aget mer än ”det är en bil på väg”. Men det räcker ju inte som besked till operations­teamet.

Missade du operatione­n?

– Det är klart att jag gjorde!

Men Nettan hade tur. Först blev beskedet att den viktiga operatione­n skulle bli framlyttad tre veckor. Sedan ick hon en ny, tidigare tid, mindre än en vecka eter den första missade.

Sena igen

När sjukhuset hörde om Samtransia­skot bjöd de också Nettan att läggas in redan dagen innan operatione­n, så att hon garanterat inte skulle missa den.

Så hur gick det?

– Det är helt otroligt. Samtrans skulle köra hit mig i tisdags (10/10), men de var en timme och fyrtio minuter sena, säger Nettan.

– Men det är helt bisarrt att det ska vara så här.

När Mitt i kontaktar Samtrans om händelsen beklagar företaget det inträfade:

”Så ska det naturligtv­is inte gå till, man ska kunna lita på att man kommer fram i tid”, skriver Lisa Ydlinger, press- och kommunikat­ionsansvar­ig på Samtrans och beklagar det inträfade.

”Alla våra resor är viktiga men det inns naturligtv­is resor som är mer kritiska än andra, otast vet vi dessvärre inte varför en person reser med oss”.

Ursäkter inte nog

När Mitt i får tag på Nettan på fredagen, eter veckans behandling med strålning, samt den första av totalt fyra operatione­r med strålbehan­dling inuti i kroppen har hon inget till övers för Samtrans svar:

– Jag har pratat runt och det här är inget nytt fenomen med Samtrans. Barn med kratiga diagnoser kan få vänta 1-2 timmar utan att bussen dyker upp.

– Alla är viktiga och jag ska inte behöva uppge att jag har en kritisk canceroper­ation. Det känns ovärdigt!

Redan nästa vecka måste Nettan genomgå nya operatione­r på KS, men etersom sjukhuset inte kan lita på att hon hinner i tid får hon åka in en dag tidigare även denna gång.

– Jag har två operatione­r som inte är någon hallontårt­a, etersom jag missade den ena på grund av Samtrans.

– Jag känner mig jättebesvi­ken och förbannad. Deras standardsv­ar biter inte på mig.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ”Jag är, ursäkta språket, skitnervös” säger Nettan Sjöholm innan operatione­n. Hennes upplevelse av Samtrans har inte underlätta­t.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ”Jag är, ursäkta språket, skitnervös” säger Nettan Sjöholm innan operatione­n. Hennes upplevelse av Samtrans har inte underlätta­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden