Mitt i Österåker

◗ I år är det som bekant 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung. Både Vallentuna och Österåker har angetts som hans troliga födelsepla­ts. Men vad vet man egentligen? INGET SKRIVET. Oklart var jubilerand­e kungen föddes ”

Han föddes med segerhuva* och med ett rött kors på bröstet.

- RYDBOHOLM/LINDHOLMEN

– Det handlar egentligen om vad som är mest sannolikt, säger Olle Larsson, ilosoie doktor i historia och Gustav Vasa-kännare.

De två platser som brukar pekas ut som troligast för Gustav Vasas födelse är antingen Lindholmen i Vallentuna eller Rydboholm i Österåker. På Lindholmen­s gård, på det som kallas Vasakullen fanns på 1400-talet ett stenhus som tillhörde Gustav Erikssons, sedermera kung Gustav Vasas, mammas släkt.

– Det som talar för Rydboholm som födelsepla­ts är att det var familjens huvudgård, säger Olle Larsson.

– De som argumenter­ar för Lindholmen menar att Gustavs mamma eventuellt varit nära familjens kvinnliga släktingar när hon skulle föda. Men det bygger bara på indicier. Det inns inga bevis för det.

Ville föda i mammans hus

Bo Eriksson, docent i historia, programled­are på SVT och, ska sägas, Vallentuna­bo håller på den senare teorin:

– Man vet inte säkert, men jag har min favorit – det är Lindholmen. För på Lindholmen bodde vid den här tiden Gustavs mormor Sigrid.

– Jag vet från andra adelskvinn­or att på den här tiden, ja då vill man föda hos sin mamma och det är inte jättelångt från Rydbo till Lindholmen.

Men vad vet man då säkert om Vasas födelse?

– Jag skulle säga att man vet vare sig årtal eller datum. Man irade inte födelsedag­ar på den här tiden. Men av tradition säger vi 1496, men det kan lika väl ha varit 97, 95 eller 94, för det inns ingen kyrkobok att titta i, säger Bo Eriksson.

Finns det inget skritligt om detta, brev eller annat om födelsen?

– Inte vad jag känner till, säger Olle Larsson, som 2018 publicerad­e biograin ”Gustav Vasa: en furste bland furstar”.

Lite om adelsmanne­n Gustavs födelse och uppväxt inns däremot i verket ”Peder Svarts krönika” (cirka 1560), skriven av biskop Peder Swart.

– I den påstås bland annat att han föddes med segerhuva* och med ett rött kors på bröstet – som visade att han var utvald av Gud, berättar Olle Larsson.

– Det står även om hans barndom att han var en naturlig ledare när barnen skulle leka, och att när kung Hans (Kristian II:s föregångar­e) träffade honom blev han betagen av det förtjusand­e gossebarne­t och ska ha sagt ”Dig blir det nog något stort av, om du för leva”.

– Men hela krönikan var ett beställnin­gsverk, förmodlige­n dikterad av Gustav Vasa själv, säger Olle Larsson.

Spelade luta

Gustav ick en högadlig, men inte kunglig uppfostran. Han ick lära sig rida riktigt bra och slåss med svärd, men även föra sig och bjuda upp till dans, berättar Bo Eriksson. Troligen studerade han i Uppsala som 13-14-åring och han kan även ha bott en tid hos någon annan adelsfamil­j, etersom det var vanligt.

– Man vet också att han spelade luta och att han sannolikt hade en behaglig röst, säger Bo Eriksson.

Vad är det viktigaste arvet i Sverige från Gustav Vasa?

– Jag tycker att han är väldigt viktig etersom han lade grunden till det som kom att bli ett modernare Sverige, med en nydaning av administra­tionen från decentrali­serat till centralise­rat. På så vis får kungen grepp om hela landet.

– Han gjorde en massa bra saker. Bland annat satsade han på nyodling av mark och satsade på silverbryt­ning som han var personligt engagerad i.

– Han har en blick över vad som pågår i hela landet. Han ser Sverige som en ekonomisk resurs som han försöker förbättra.

*fosterhinn­an kvar på huvudet, något som förr sågs som särskilt lyckobring­ande.

08-550 550 94

 ?? FOTO: ERIK DAHLBERGH
FOTO: BENGT A LUNDBERG/RIKSANTIKV­ARIEÄMBETE­T ?? på Rydboholm.
”Ridboholm” av Erik
Dahlbergh 1662. På
1700-talet brann
Rydboholm och
byggdes därefter om.
Här föddes han nog inte. Vasatornet byggdes först i mitten av
1500-talet, visar forskning. Men han kan ha fötts någon annanstans
FOTO: ERIK DAHLBERGH FOTO: BENGT A LUNDBERG/RIKSANTIKV­ARIEÄMBETE­T på Rydboholm. ”Ridboholm” av Erik Dahlbergh 1662. På 1700-talet brann Rydboholm och byggdes därefter om. Här föddes han nog inte. Vasatornet byggdes först i mitten av 1500-talet, visar forskning. Men han kan ha fötts någon annanstans
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Lindholmen­s gård i
Uppland där Gustav
Vasa kan ha fötts.
Etsning från sent
1700-tal/tidigt 1800tal.
FOTO: CARL
CHRISTOFFE­R GJÖRWELL D.Y,
JONAS CARL LINNERHIEL­M
Vid Vasakullen finns två ekar som påstås vara planterade av Gustav
Vasa. Två ekar ska även ha planterats av honom i Rydboholm, men
bara den ena finns kvar.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Lindholmen­s gård i Uppland där Gustav Vasa kan ha fötts. Etsning från sent 1700-tal/tidigt 1800tal. FOTO: CARL CHRISTOFFE­R GJÖRWELL D.Y, JONAS CARL LINNERHIEL­M Vid Vasakullen finns två ekar som påstås vara planterade av Gustav Vasa. Två ekar ska även ha planterats av honom i Rydboholm, men bara den ena finns kvar.
 ?? Fredrik.sjoquist@mitti.se ?? Fredrik Sjöquist
Fredrik.sjoquist@mitti.se Fredrik Sjöquist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden