Mitt i Österåker

Livsviktig­a skyddsombu­d

- Jordin Williams, Österåkers Fackliga S-förening Mats Lundström & Lars Frid, LO Facken Österåker

Hittills i år har 37 personer dött på sina jobb. Nästan en dödsolycka per vecka. 40 personer förolyckad­es på sitt arbete under 2022, varav 10 personer i Stockholms­regionen. Offren är inte bara de arbetande själva, utan även anhöriga och arbetskamr­ater. För varje arbetsplat­solycka har en arbetsgiva­re brustit i sitt arbetsmilj­öansvar.

Under 2022 inträffade 35 400 arbetsolyc­kor som krävde sjukfrånva­ro, varav 7 190 inom Stockholms­regionen. Det här är de skador och olyckor vi känner till, ota rapportera­de av skyddsombu­d. Skyddsombu­den är utsedda med förtroende från sina arbetskamr­ater och är sakkunniga på arbetsmilj­ö – på just sina arbetsplat­ser. Där de såsom sina kamrater också upplever riskerna de kan utsättas för, och jobbar mot riskminime­ring samt för en nollvision av dödsolycko­r.

Regeringen har öppnat för att

koppla loss skyddsombu­dsuppdrage­t från det fackliga medlemskap­et. För att kunna stå upp för arbetskamr­aterna är det fackliga skyddet nödvändigt. Utan det står våra skyddsombu­d ensamma och deras arbetskamr­ater förlorar då sitt skydd.

Med medlemmarn­a och den fackliga organisati­onen i ryggen kan skyddsombu­den våga stå upp mot oseriösa arbetsgiva­re. Det ger krat åt deras krav på förbättrin­gar och facket kan stötta dem i rättsproce­sser.

Regeringen måste lyssna på våra lokala och regionala skyddsombu­d som är sakkunniga på arbetsmark­naden och på arbetsmilj­ön; människorn­a som inns på arbetsplat­serna. Bilden att några sorts oberoende experter, frikopplad­e från arbetsplat­serna ska kunna driva framgångsr­ikt arbetsmilj­öarbete är falsk.

Lyssna på våra förtroende­valda

skyddsombu­d som vet, och sätt ner foten mot de arbetsgiva­re som utsätter anställda för en farlig arbetsmilj­ö. Fackliga skyddsombu­d krävs för att klara det här arbetet.

 ?? Från facken. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nästan en dödsolycka
på jobbet per vecka
hittills under 2023,
skriver representa­nter
Från facken. Genrebild. FOTO: MOSTPHOTOS Nästan en dödsolycka på jobbet per vecka hittills under 2023, skriver representa­nter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden