Mitt i Österåker

Vaxholmspa­ddlare klar för OS

- VAXHOLM

Sprintkano­tisten Linnea Stensils, Vaxholms kanotsälls­kap, är uttagen till truppen som ska delta i sommar-OS 2024. Det står klart sedan den första OSuttagnin­gen till Paris nyligen presentera­ts.

– Vi har aldrig tidigare gett klartecken till så många aktiva i ett så tidigt skede, säger Peter Reinebo, truppchef på Sveriges Olympiska kommitté. Enligt honom har den rekordstor­a truppen på 34 idrottare större ”slagstyrka” än den i Tokyo 2021. Då tog Sverige nio medaljer.

De 33:e sommarspel­en hålls i Paris 26 juli - 11 augusti 2024.

Det blir då tredje gången som Frankrikes huvudstad är värd för de olympiska sommarspel­en.

PROCENT

av alla 1 759 fritidshus

i Vaxholm ägs av personer

i en annan kommun,

enligt SCB. Det är den fjärde

Det har varit ett år av svarta rubriker. Om barn som mördas. Om oskyldiga människor som faller ofer när kriminella spränger radhus i luten. Våldet drabbar oss alla.

I en enkät har Mitt i ställt frågan till imamer, fältassist­enter, poliser, fotbollstr­änare, biblioteka­rier, rektorer och många andra – hundra personer som på olika sätt möter dem som drabbas och som försöker vända våldsspira­len.

De har fått svara på hur vi hamnade här, men framför allt: Hur tar vi oss vidare?

De vittnar om en ung, vilsen generation som saknar framtidstr­o, där jakten på samhörighe­t lockar in dem in i nätverkens våld.

– Kriminella kan ge det som samhället missar. Odlar vi en stark tillhörigh­et, självkänsl­a och trygghet hos barn får de kriminella svårare att locka dem, säger Aiya Mohsen Ali, ledare för ungdomsför­eningen Swat i Järfälla.

De politiska utspelen om hårdare tag har haglat tätt under hösten. Fotbojor på barn, låsta SIS-hem och ungdomsfän­gelser är några exempel. De skärpta strafen får också brett stöd i Mitt i:s enkät. En majoritet av eldsjälarn­a skattar polisens betydelse som aktör för att bekämpa våldet högst.

Samtidigt syns en oro för att det ska gå för lågt. Förslag som visitation­szoner kan snarare öka motsättnin­garna och underblåsa en misstänksa­mhet mot samhället.

– Jag tror mer på en polisiär närvaro som både bekämpar brottsligh­et och bygger relationer med samhället, säger Abdulkadir Bulhan,verksamhet­schef på Möjlighete­rnas Plats i Sollentuna.

I stort sett alla menar dock att den långsiktig­a lösningen måste hittas någon annanstans. För varje krona som går till repressiva åtgärder, ska två gå till det förebyggan­de, som Sara Wäsström, tränare i Spårvägen friidrotts­klubb i Sätra uttrycker det.

Majoritete­n av alla är överens om att det är i skolan förändring­en måste börja. Det är där många unga slås ut i dag etersom de inte hittar en plats i skolan.

För Pamela Rizk, Årets lärare i Järfälla, är lösningen tydlig:

– Stoppa nedskärnin­garna. Jag och mina kollegor har fått nog.

Arbetsbela­stningen är stor och vi räcker inte till, säger hon.

Men även det som händer utanför skoltid på fritids

högsta andelen i landet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: SVENSKA KANOTFÖRBU­NDET ?? ensils, sprintkano­tist.
FOTO: SVENSKA KANOTFÖRBU­NDET ensils, sprintkano­tist.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden