Mitt i Österåker

Storstadss­amarbete ska ge avhoppare en bättre chans

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se 08-550 550 27

Ett avhopparav­tal mellan

Sveriges tre största

städer har fått grönt

ljus för förlängnin­g.

– Det handlar om att

ge dessa personer en

andra chans, säger Alexander

Ojanne (S), socialoch

trygghetsb­orgarråd.

Hitills har få nappat.

STOCKHOLM

F r att stoppa den organisera­de brottsligh­eten har Stockholm, G teborg och Malm sedan f rra ret ett samverkans­projekt kring avhopparve­rksamhet. Nu f rlängs avtalet ver 2024.

Sy et är att kunna omplacera avhoppare till en ny ort där det inte nns kopplingar till kriminella nätverk. Där ska kommunerna erbjuda skräddarsy­tt st d och hjälp.

Det är viktigt att arbetet får sätta sig.

En person har flyttats

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarr d, understryk­er betydelsen av att st dja dem som valt att lämna gängmilj n.

Det handlar om att ge dessa personer en andra chans och f personer som levt i en gängmilj att i stället bli produktiva samhällsme­dborgare.

Under det senaste ret har städerna f rberett sig f r att kunna ta emot er avhoppare p ett säkert och e ektivt sätt. Behoven varierar, det kan vara att erbjuda st d f r beroendepr­oblematik eller guida dem mot studier och arbete.

Hittills har man hjälpt en person fr n Stockholm att lämna den kriminella milj n.

Det här är fortfarand­e ett pilotproje­kt och det är viktigt att arbetet f r sätta sig till att b rja med. Vi har ju andra avhopparve­rksamheter ocks och när vi ser att det här fungerar väl s kan vi skala upp det.

Nästa fas

F rra ret l g fokus p planering och utveckling av arbetsmeto­der. 2024 ska präglas av en mer praktisk fas, enligt socialborg­arr det.

Stockholm, G teborg och Malm är n jda med det här och tror p det, säger Ojanne (S).

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd,
trycker på att projektet inte får slarvas med.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd, trycker på att projektet inte får slarvas med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden