Mitt i Österåker

Nille lämnade stan för livet på en öde ö

Har bott för sig själv i 30 år.

- Jonas Berge

Älskar man vacker natur är det en bra plats.

För 30 år sedan hoppade

27-årige Nils Kjellberg

av juristutbi­ldningen

och lämnade Stockholm

för en öde ö. Nu kommer

dokumentär­en om hans

liv, ”Nille på Ringsö”,

till Åkersberga och Vaxholm.

SÖDRA ROSLAGEN

En de . Tankarna vandrar os kt till S derhavet eller n gon annan exotisk plats. Flyttlasse­t gick visserlige­n till en idyll, men den här n är belägen i den s rmländska skärg rden, mellan Nyk ping och Trosa. Rings är stort som halva Kungsholme­n, som Nille lämnade. nd nns där bara en fastboende, Nils Kjellberg eller Nille, som alla kallar honom.

I den nya dokumentär lmen om Nilles säger han att han inte hade n got val. ver telefon f rtydligar han sig:

Kungsholme­n är en fantastisk stadsdel att växa upp i. Och teoretiskt sett har man alltid ett val, men du m ste f lja ditt hjärta.

Hjärtat fanns p Rings , som funnits i familjens ägo sedan 50-talet. En plats där Nille tillbringa­de all ledig tid under uppväxten.

Det bästa med livet här är att leva med djuren och

rstiderna. lskar man vacker natur är det en bra plats.

Mötte Nille för 30 år sedan

Kvar i lägenheten vid stan blev Nilles 94- riga mamma Ditte. Som ung ydde hon och hennes familj nazi-Tyskland och lämnade ett slott med 84 rum (!) t sitt de. P somrarna yttar hon ut i skärg rden och hjälper sin son. Hennes kärlek till Rings är lika stor: Det här är livet. Det här är platsen. Mellan hav och himmel och evighet , säger hon i lmen.

I samband med flytten v ren 1992 skickades lmens regiss r d varande lokaltidni­ngsjournal­isten Ulf Bertilsson ut f r att skriva om killen fr n storstan som planerade att leva av islandshäs­tar och kronhjorta­r, turridning och jaktarrang­emang.

Jag har intervjuat ett oräkneligt antal människor och träffat statsminis­trar. Men det är de vanliga människorn­a som har dr jt sig kvar, de som är mer äkta och har mindre man r. Nille är topp tre, f rmodligen nummer ett, säger han.

”Svepningar har inga fickor”

Under ren som g tt har Nille funnits där i Ulfs bakhuvud. Lite som en hägring. En dr m om att en g ng g ra en lm av hans historia. Nio

r e er att han p b rjade arbetet visas lmen nu p bio.

Det nns en beskrivnin­g som passar klockrent in p Nille i lmen. Han säger det själv: Svepningar har inga ckor. Vi beh ver människor som Nille, som en motkra mot konsumtion­ssamhället som bara sk ljer ver oss.

 ?? FOTO: THOMAS BLOMQVIST ?? Nille Kjellberg, Ringsös enda fastboende.
FOTO: THOMAS BLOMQVIST Nille Kjellberg, Ringsös enda fastboende.
 ?? FOTO: THOMAS BLOMQVIST ?? Idyllen Ringsö.
FOTO: THOMAS BLOMQVIST Idyllen Ringsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden