Mitt i Österåker

Kimchi och korvstroga­nof – så ser årets mattrender ut

Krig och en snål plånbok sätter tonen för käket ◗ Alkoholen har tackat för sig, 70-talistmamm­orna prioritera­r sin hälsa och korvstroga­noffen regerar. Så summerar Sara Begner, chef för Provköket, årets mattrender.

- Mathilda Nilsson

Inte särskilt trendigt att vara packad.

STOCKHOLM

Med 2024 i full sving introducer­as en rad mattrender och nyheter som f r smakl karna att dansa. Sara Begner, chef f r Provk ket och matinspira­t r p Coop, ger oss en inblick i vad vi kan f rv nta oss av detta r.

Enligt henne r rets mega- trend comfort- food och s kra kort, ett resultat b de av krig och orolighete­r runt om i v rlden s v l som strama pl nb cker.

Favoriter st r i fokus, med val som korvstroga­no , spagetti och k ttf rss s samt pannbi med l k.

N r det r oroligt r vi inte s rskilt innovativa utan vi v ljer det vi k nner igen. P restaurang v ljer vi det vi gillar och hemma i kylsk pet har vi s dant som vi vet hur vi ska anv nda, s ger hon.

F r de som nd suktar e er n got nytt f resl r Sara att man ger en twist t det traditione­lla, som att experiment­era med havreris i st llet f r det vanliga vita riset till en strogano .

Kvinnohäls­a i rampljuset

En annan spaning r att 70-talistmamm­orna med ut ugna barn har nu b de tid och pengar. I och med detta ser Sara en kad medvetenhe­t kring kvinnoh lsa. Dessa kvinnor s ker svenskprod­ucerat, l ttlagat men samtidigt naturliga produkter med f tillsatser.

Gr nsaker och l ttare mat f rv ntas dominera tallrikarn­a.

Inte feta s ser eller stora k ttbitar, till gger Sara.

Det koreanska k ket med ingrediens­er som sesamolja, jordn tter, b nor, linser och kik rtor r ocks p tapeten.

Det b rjade v l med kimchi. Det gick fr n n got man t p bibimbap till n got man har i kylsk pet. En syrligare och l ttare variant av svensk surk l!

Hejdå, alkohol

ven alkoholfri­a alternativ v xer i popularite­t. Sara pongterar att det nu r socialt accepterat att v lja alkoholfri­tt utan att beh va ange graviditet som urs kt.

Det r inte s rskilt trendigt l ngre att vara packad. Det har kommit v ldigt mycket goda alkoholfri­a drycker som ven passar bra till maten.

Sara f rutsp r en minskad polariseri­ng i kosttrende­r,

d r man inte beh ver vara antingen vegan eller ta enligt LCHF. Hon uttrycker en tr tthet gentemot antingen eller -mentalitet­en och ser en kad medvetenhe­t om att m nga ter olika kosttyper i olika situatione­r.

Adjö, bowls

Hon re ekterar ver en m jlig m ttnad av bowl-trenden och antyder att den kanske har n tt sin peak. Tidigare var det wrapen, sedan bowlen, och nu verkar n got annat vara p v g in, ven om det nnu r oklart vad.

Vidare po ngterar Sara att Stockholm ligger i framkant n r det g ller trender. Hon tror att comfortfoo­d och prismedvet­enhet r en trend baserad p verkliga omst ndigheter, medan val av speci ka r varor blir mer av ett intellektu­ellt val som f rst syns i storstaden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kimchi – en syrligare och lättare variant av svensk surkål.
Alkohol är ute! I stället vänder
man sig till goda alkoholfri­a
drycker som passar bra till
maten.
FOTO: MOSTPHOTOS Kimchi – en syrligare och lättare variant av svensk surkål. Alkohol är ute! I stället vänder man sig till goda alkoholfri­a drycker som passar bra till maten.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
Sara Begner.
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Man har kunnat hitta bowlen i
varenda lunchresta­urang, men
snart kan det vara över, tror
FOTO: MOSTPHOTOS Sara Begner. FOTO: MOSTPHOTOS Man har kunnat hitta bowlen i varenda lunchresta­urang, men snart kan det vara över, tror
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Sara Begner, chef
för Provköket och
matinspira­tör på
Coop.
FOTO: PRESSBILD Sara Begner, chef för Provköket och matinspira­tör på Coop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden