Mitt i Österåker

Adam blir kung i historiskt blodbad

◗ Adam Pålsson spelar Sten Sture i en stjärnspäc­kad actionrull­e om Stockholms blodbad. – Jag ville hellre göra en rolig karaktär som bidrar till filmen än något historiskt korrekt, säger han. Stjärnpara­d i internatio­nella storfilmen Stockholm Bloodbath

- Jonas Berge

ret är 1520 och danske kungen Kristian är p väg mot Stockholm f r att sopa undan de sista hindren mellan honom och ytterligar­e en tron. Adam P lsson spelar den unge svenske regenten Sten Sture, som är väl medveten om att har inte har särskilt mycket att sätta emot.

Om man är Mjällby och ska m ta Manchester United är det klart man darrar, säger han.

Att han porträtter­ar en verklig person ser Adam inte som n got speciellt, e ersom Sten Sture levde f r 500 r sedan.

Det nns väldigt f källor som kan styrka vad han var f r en lur. Men det är roligt att g tillbaka till dem som nns och se om man kan hitta n gra nycklar.

Adam berättar att han hade manuset, en mager wikipedia-sida och sedan lyssnade han p n gon P3-dokumentär som research.

Jag ville hellre g ra en rolig karaktär som bidrar till lmen än n got historiskt korrekt. Det är ju en svart komedi, en underh llande rulle. Om man sedan f r lite historisk spis p k pet är det bra.

”Som ett kollo”

Stockholm Bloodbath är en internatio­nell produktion med b de nordiska och engelska sk despelare. Däribland Alba August, Claes Bang och Sophie Cookson. Regiss r är svenske Michael H fstr m, som Adam jobbat med era g nger f rr. Inspelning­arna ägde rum i Budapest och Prag.

Det var ett underbart gäng, n gra av Skandinavi­ens bästa sk despelare. Det blir lite som ett kollo när man är i ett annat land och bor, jobbar och käkar ihop, säger han.

Sten Sture är en f rh llandevis liten roll s Adam ck en hel del tid ver. Han hade emellertid inget emot n gra lediga dagar p ett hotellrum.

P f rmiddagen kunde jag skriva och p eftermidda­gen g p konstmusee­um medan de andra stod p ett lerigt fält fyra mil utanf r Prag.

Skarpare på engelska

Vid internatio­nella inspelning­ar är allt mycket st rre. Man kan nästan bli lite rädd när man ser hur stort det är, konstatera­r Adam. ven om storleken egentligen inte p verkar sk despelarna­s arbete.

Fast det kan vara sv rt med ett annat spr k, modersm let är lättare att improviser­a p . Samtidigt har jag märkt att mitt sk despeleri kan bli skarpare och tydligare p engelska, säger han.

Att Adam P lsson spelar action h r inte till vanlighete­rna, även om det har hänt i b de Innan vi d r och Dirigenten.

Jag är ingen action hero precis men har har gjort mer än jag hade f rväntat mig. Det är väldigt roligt men kräver väldigt mycket f rberedelse­r och är tekniskt utmanande. S det är inte särskilt actionfyll­t att g ra. Att f g ra stunt är spännande, man f r adrenalinp slag. Att känna pulsen g upp är väl själva de nitionen av spänning.

Det är en svart komedi, en underhålla­nde rulle. Om man sedan får lite historisk spis på köpet är det bra.

Börjat skriva och regissera

Adam P lsson bekriver sig själv som en rastl s person som vill g ra det han tycker är kul vare sig det är action eller Nor n. De senaste ren har han breddat sig och adderat b de regi och manusf rfattande ( skriva lm är typ det sv raste man man g ra ) till sitt cv.

Som sk despelare g r du en liten men viktig insats, men du g r ditt jobb och g r därifr n. Som regiss r har du ansvar f r hela den konstnärli­ga organisati­onen. Hela tiden dyker det upp nya saker: Det ska regna i dag vad g r vi? Den sk despelaren m ste g vid lunch, klarar vi oss utan henne i scenen?

Jag har inget stort behov av att vara lycklig men ett stort behov av att vara stimulerad. Ibland kräver det att man aktiverar sig själv.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Adam Pålsson som Sten Sture i engelskspr­åkiga filmen Stockholm Bloodbath.
FOTO: PRESSBILD Adam Pålsson som Sten Sture i engelskspr­åkiga filmen Stockholm Bloodbath.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Sten Sture tar farväl av sin Kristina innan han ska ge sig
av för att kriga mot Kristian Tyrann.
FOTO: PRESSBILD Sten Sture tar farväl av sin Kristina innan han ska ge sig av för att kriga mot Kristian Tyrann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden