Mitt i Österåker

Vill bygga anläggning för friskvård

Grannar gillar inte planerna på gym och bastu på bollplanen

- Grannarna är emot. Fredrik Sjöquist

Våra barn leker här och åker i pulkabacke­n.

1 710 kvadratmet­er friskvård

planeras i Petersberg

i Vaxholm. Kruxet: – Det är en gedigen anläggning vilket medför att det blir en stor investerin­g, säger Håkan Smith, som tillsamman­s med Ulf Ånfalk, vill bygga en stor friskvårds­anläggning i Vaxholm.

”Används sällan”

Projektet startade redan för 2,5 år sedan. Tillsamman­s har de sökt eter mark att bygga på, och fick till slut ett förslag från Vaxholms stad: Petersberg­s bollplan.

– Den befintliga fotbollspl­anen används oerhört sällan, säger Håkan Smith.

På en yta ungefär mellan de nuvarande fotbollsmå­len vill Håkan och Ulf bygga en 1 710 kvadratmet­er stor anläggning. Tanken är att den ska rymma gym, gruppträni­ng, crossfit, yoga, bastu och två behandling­srum där massörer eller naprapater ska kunna hyra in sig. Runt 17 personer skulle kunna jobba i anläggning­en uppskattar de. Målgruppen för anläggning­en är alla ”från fem år och uppåt”.

Men sedan planerna blivit kända har grannar i området reagerat. En namninsaml­ing mot bygget på nätet har fått 212 underskrit­er.

På sociala medier cirkulerar felaktiga uppgiter om anläggning­en menar Håkan och Ulf:

– En del tror att det ska bli en padelhall, men det ska det inte.

– En annan är att möjlighete­rna till spontanidr­ott försvinner. Det kommer absolut inte att ske, säger Håkan och berättar att basketdele­n i ena änden av planen blir kvar och ska rustas upp och göras tillgängli­g större delen av året.

Ulf och Håkan avfärdar också oron för mer biltrafik.

– Det finns många möjlighete­r att ta sig till anläggning­en förutom med bil exempelvis cykel, nära till busshållpl­ats, gå. Det kommer även finnas p-platser som anläggning­en förfogar över.

Pulkabacke påverkas

Däremot påverkas den fina pulkabacke­n intill. Även om inte själva backen försvinner kommer pulkorna att behöva svänga när de kommer ner, i stället för som i dag åka ner på planen.

Caroline Mandergreh­n bor på Bockskärsv­ägen alldeles vid bollplanen. Hon sitter i styrelsen för Orrens samfälligh­et som består av drygt 80 hushåll i övre Petersberg:

– Vi vill inte ha den, säger hon.

Varför?

– Våra barn leker här och åker i pulkabacke­n. Och vi lyttade hit på grund av att vi ville slippa trafik.

För kommunen innebär det pengar att tjäna om man arrenderar ut marken till anläggning­en.

Beslut om bygglov fattas av Vaxholms stadsbyggn­adsnämnd tidigast 24 januari.

 ?? Vaxholm.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN
FOTO: PRIVAT ?? ”Det behövs ett sådant här ställe i Vaxholm”, säger Ulf Ånfalk, till höger. Håkan Smith drev tidigare gymmet Waxholm Wellness i centrala
Visionsbil­d av den planerade
friskvårds-anläggning­en.
Vaxholm. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: PRIVAT ”Det behövs ett sådant här ställe i Vaxholm”, säger Ulf Ånfalk, till höger. Håkan Smith drev tidigare gymmet Waxholm Wellness i centrala Visionsbil­d av den planerade friskvårds-anläggning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden