Mitt i Österåker

Kritiserat bygge kan bli högre trots protest

Grannar värnar om grönområde

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

Svårt att säga att det är ett löftesbrot­t.

Före valet lovade kommunen

att utreda lägre

bostäder vid Tuna station.

I den nya detaljplan­en

ser husen högre ut.

Grannarna: ”Känner oss

lurade˝.

ÅKERSBERGA

2022 rasade villaboend­e i Tuna i Österåker över kommunens planer på femvånings­hus längs Västra banvägen fram till station Tunagård. ”För höga” ansåg grannarna och menade att husen borde få max tre våningar.

Då, bara ett par veckor innan valet, föreslog kommunstyr­elsens ordförande Michaela Fletcher (M) att kommunen skulle ta fram ”ett alternativ med en lägre byggnation”.

”Bröt vallöfte”

Nu finns ett nytt förslag till detaljplan. Men enligt de boende i aktionsgru­ppen Tuna station innebär det tvärtom att husen kommer att bli högre – upp till sex våningar.

”Vallötet, som gavs bl.a. i lokalpress­en av kommunstyr­elsens ordförande Michaela Fletcher (M) är brutet” skriver Tuna station-gruppen i ett mail till Mitt i.

Känner ni er lurade?

– Det är klart att vi känner oss lurade, i och med att de förhalade beslutet till eter valet. De sa att de skulle omarbeta förslaget, säger Tina Jäderberg i Tuna stationgru­ppen.

– Vi kommer ju att se det här bygget från vår tomt. Det är ju inte så trevligt. I dag är det ett grönområde.

KSO håller inte med

Mitt i har tittat på kommunens förslag till detaljplan. Där nämns ingen sjätte våning. Däremot kan man något kryptiskt läsa att höjningen av Västra banvägen kommer att påverka ”högsta nockhöjd över nollplanet”.

”Således kan det uppfattas som att byggnadern­as höjd inte har förändrats i förhålland­e till tidigare förslag, men de har sänkts och i förhålland­e till Västra Banvägen

blir de lägre än tidigare förslag” skriver kommunen.

I en kommentar till Mitt i skriver Michaela Fletcher (M) att Tuna-station-gruppen redan informerat­s ”om varför det nu beslutade förslaget ser ut som det gör”.

Därför är det, enligt henne, ”svårt att säga att det är ett lötesbrott”.

Sex våningar

Enligt Tuna station-gruppen borde kommunen tagit fram ler förslag, även med lägre hus som alternativ. I stället uppfattar de att det nya förslaget knappt skiljer sig från det gamla. På den nya skissen från JM, som ska bygga husen, har ett av husen dessutom sex våningar i stället för som tidigare fem.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Innan valet 2022 träffade
Mitt i några av de Tunabor
som vill ha tre våningar i
stället för fem.
Michaela Fletcher (M) tycker inte att hon brutit något löfte.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Innan valet 2022 träffade Mitt i några av de Tunabor som vill ha tre våningar i stället för fem. Michaela Fletcher (M) tycker inte att hon brutit något löfte.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden