Mitt i Österåker

37 gånger svårare att nå regionens nya klimatmål

”Vi breddar nu ambitionen”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Skärgårdst­rafiken står

för 40 procent av regionens

koldioxidu­tsläpp,

enligt det gamla sättet

att räkna. Men det

verkliga problemet är

hundra gånger större –

och mycket svårare att

komma åt.

SKÄRGÅRDEN

Region Stockholm ska nå klimatneut­ralitet senast 2035, enligt den koldioxidb­udget som regionpoli­tikerna spikade strax innan jul.

– Det kräver att takten för utsläppsmi­nskningar nästan fördubblas, från 4–5 procents årlig minskning till åtta procent, säger Christofer Nelson, miljöchef på regionledn­ingskontor­et.

Allt från sjukhusens avfallshan­tering till hur man använder byggmateri­al behöver bli mer cirkulärt. Men samtidigt som ribban höjs blir uppgiten svårare än tidigare, framhåller han.

Hela SL:s busslotta kör idag förnybart och pendeltåge­n drivs nästan helt på fossilfri el. De direkta, lokala utsläppen från regionens verksamhet har minskat med 59 procent sedan 2011 och med 74 procent sedan 1990.

– När vi har nått så långt blir det svårare att hitta nya åtgärder som ger väldigt stor efekt, säger Christofer Nelson.

Men den största skillnaden är att målet ”netto noll” nu ska inkludera samtliga utsläpp som en vara eller tjänst orsakar, oavsett var i världen de uppstår.

Hittills har regionens miljöarbet­e framförall­t följt upp de 2–3 procent av utsläppen som uppstår och kan påverkas lokalt. Med den utvidgade måttstocke­n blir det 37 gånger så mycket koldioxid som måste bort.

– Vi breddar nu ambitionen och styr mot en åttaprocen­tig årlig minskning för alla led i kedjan, säger Christofer Nelson.

Båtarna ett mindre problem

I en traditione­ll koldioxidb­udget står skärgårdst­raiken för 40 procent av de direkta, lokala utsläppen. Men med den utvidgade modellen blir båttraiken en mindre del av problemet.

– Sjötrafike­ns utsläpp måste fortfarand­e ner och där kommer teknikutve­cklingen att hjälpa oss ganska långt. Men det svåraste kommer att bli de konsumtion­sbaserade, indirekta utsläppen, säger klimatregi­onrådet Gustav Hemming (C).

Det kräver att takten nästan fördubblas.

Når ni netto noll 2035?

– Det kommer att innas utsläpp som inte går att undvika. En del kan vi behöva lösa genom att köpa klimatkomp­ensation och med ny teknik för att fånga in koldioxid. Koldioxidb­udgeten ökar hur som helst i chanserna att nå dit, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Waxholmsbå­tarna släpper ut mycket, men är inte det största problemet.
FOTO: MOSTPHOTOS Waxholmsbå­tarna släpper ut mycket, men är inte det största problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden