Mitt i Österåker

Vaxholm chockbanta­r lärarkåren

Då måste drygt 20 lärare bort

- VAXHOLM Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

Nej, det är ingen besparing. Det handlar om en volymanpas­sning.

Till hösten måste flera

av Vaxholms grundskole­lärare

bort. Enligt

kommunen för att barnkullar­na

minskar. Tina

Runhem (M):

– Kunde ha lösts i god

tid.

Större klasser kan bli följden när Vaxholms stad ska banta antalet lärare kratigt. I alla fall om man får tro oroliga tipsare som hört av sig till Mitt i. Enligt Vaxholms stad har åtgärden att dra ner antalet lärare i grundskola­n med 23 personer, motsvarand­e 21,2 tjänster pågått sedan i höstas.

– Det handlar om att vi har ett stort sjunkande barnunderl­ag i Vaxholm, precis som i lera andra kommuner, säger kommunstyr­elsens ordförande Tina Runhem (M).

Enligt henne har de minskade barnkullar­na märkts redan tidigare år i förskolan där det skett en anpassning. Men att också anpassa skolan sker först nu, inför hösttermin­en 2024.

– Förra året uppdagades det att vi behöver anpassa lärarantal­et eter antalet elever.

Det är ju en stor plötslig minskning. Borde inte kommunen haft koll på detta så man kunnat anpassa sig tidigare?

– Vi agerade ju förra året och det var det året som vi tillträdde. Absolut borde mer gjorts tidigare år för att underlätta, inte minst kommunicer­a och förbereda organisati­onerna.

– Hade man politiskt agerat tidigare hade man sannolikt kunnat lösa det på ett annat sätt, säger hon och sytar på naturlig avgång, exempelvis pension.

När borde man agerat?

– Jag har inte hela bakgrunden, men när man ser dessa utmaningar i förskolan, då har man möjlighet anpassa skolverksa­mheten i skolan i god tid.

Är det här en besparing från kommunen?

– Nej, det är ingen besparing. Det handlar om en volymanpas­sning, men jag vet att andra kommuner sysslar med besparinga­r, säger Tina Runhem.

– Allt är volymbaser­at, baserat på antalet barn.

Kommer det bli samma antal elever per lärare i höst som tidigare?

– Oj, jag vet faktiskt inte hur klassamman­sättningar ser ut på de olika skolorna då den organisati­onen sätts nu i vår.

Enligt Vaxholms stad visar befolkning­sprognosen ”en tydlig brant kurva med ler äldre och färre barn i grundskole­åldern de kommande åren”.

I grundskola­n handlar det om en minskning med cirka 220 elever och i förskolan med ungefär 90 barn under åren 2020-2025 – totalt 310 barn.

Men som framgår har utveckling­en pågått sedan 2020.

Av de 23 lärare som varslats om uppsägning på grund av arbetsbris­t har tio kunnat omplaceras på andra tjänster inom Vaxholms stad. Antalet personer som försvinner innebär enligt kommunen en minskning 6,7 procent av lärarna.

Enligt André Wallin, utbildning­schef i Vaxholms stad, kommer vårdnadsha­vare att få informatio­n under våren om de eventuella förändring­ar som påverkar barn och elever.

Är annan skolperson­al än lärare varslad?

– Nej, inte mig veterligen, säger Tina Runhem.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Söderfjärd­sskolan (bilden), Vaxö- samt Rindö skola förlorar lärare.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Söderfjärd­sskolan (bilden), Vaxö- samt Rindö skola förlorar lärare.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Kommunstyr­elsens ordförande Tina Runhem (M).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Kommunstyr­elsens ordförande Tina Runhem (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden