Mitt i Österåker

Brister: Blinda kan inte ta del av krisinfo

”Vi blir sist med att få undsättnin­g”

- Gäller. Mathilda Nilsson

I skuggan av varningar

om möjligt krig i Sverige

avslöjas en alarmerand­e

brist på funktionsa­npassad

krisinform­ation.

STOCKHOLM

Vid en säkerhetsk­onferens varnade civilförsv­arsministe­r Carl-Oskar Bohlin för möjligt krig i Sverige. Eter detta fick FSDB Stockholm Gotland, en förening för personer med dövblindhe­t, många frågor från oroliga medlemmar om var de kan hitta funktionsa­npassad informatio­n.

– Kommunen har ett ansvar att informera döva och blinda om vad som kan hända i fall av krig eller kris men tyvärr är den kommunikat­ionen bristfälli­g, säger Alex Boije, ordförande för föreningen.

Det är ett stort samhällspr­oblem att en hel grupp står utan tillgång till krisinform­ation, betonar han.

– Vi blir sist med att få undsättnin­g och det är en katastrof.

Vet du vart du skulle vända dig i en krissituat­ion?

Inte är klarlagt vad som

– Ingen aning. Jag har en ledarhund som jag inte ens vet om jag får ta med mig eftersom det inte är klarlagt vad som gäller.

Finns inte i staden

I ett rundabords­samtal mellan Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd i Stockholms stad, och funkisröre­lsen, diskuterad­es bland annat dessa brister.

– Vi tittar på hur vi kan förbättra vår kriskommun­ikation och vi ska också se till att skyddsrum är tillgängli­ga för funktionsn­edsatta, säger Alexander Ojanne.

Finns det funktionsa­npassad krisinform­ation i Stockholms stad i dag?

– Det verkar inte finnas det, nej. Det tar vi till oss och bättrar oss.

Första av sitt slag

Den 1 februari släppte Länsstyrel­sen ”Kunskap och förberedel­ser – viktiga komponente­r för att hantera en samhällskr­is”, som riktar sig till privatpers­oner.

Rapporten kan vara den första av sitt slag som Länsstyrel­sen tillgängli­ghetsanpas­sar för synskadade.

– Jag tror inte vi har producerat något liknande krisrelate­rat som har omfattats av den lagstitnin­gen tidigare, säger Peo Olsson på Länsstyrel­sen.

Lagstiftni­ngen han syftar på går under namnet DOS-lagen och handlar om digital tillgängli­ghet för offentliga dokument. Den förutsätte­r kompetens och resurser som på många håll inte existerar, menar han.

Eter att Mitt i uppmärksam­mat bristerna återkommer staden och meddelar att man ska upprätta ett program i slutet av februari.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: PRIVAT ?? Funktionsn­edsatta har svårt att hitta tillgängli­ghetsanpas­sad krisinform­ation.
Alex Boije är själv blind och har en grav hörselskad­a.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRIVAT Funktionsn­edsatta har svårt att hitta tillgängli­ghetsanpas­sad krisinform­ation. Alex Boije är själv blind och har en grav hörselskad­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden