Mitt i Österåker

Veterancen­ter planeras i Arninge

Stöttning till personer som haft uppdrag för Sverige i andra länder

- Maria Svensson

Kommer att sätta Täby kommun på kartan i ett nytt sammanhang.

I Arningeomr­ådet, vid

Ullnasjön kan Sveriges

första center för veteraner

och anhöriga, Camp

Valcyria växa fram.

Om allt går vägen ska centret ligga i Arninge och tanken är att skapa en plats där veteraner som gjort olika typer av utlandstjä­nstgöring, samt deras anhöriga, kan mötas och bearbeta sina upplevelse­r. Bland annat med återträffa­r, läger, temadagar och föreläsnin­gar.

Det kommer innas en huvudbyggn­ad med restaurang och intilligga­nde byggnader med logi.

Det planeras även en minnesplat­s för personer som har stupat i tjänstgöri­ng.

– Vi riktar oss inte enbart till militärer från Försvarsma­kten utan även personal från Polismyndi­gheten, MSB eller andra organisati­oner som gjort uppdrag för Sverige i andra länder, säger initiativt­agaren och projektled­aren Stefan Jonsson.

Brinner för veteranfrå­gan

Bakom initiative­t står Hjobon Stefan Jonsson och hans fru Anna Jonsson, samt finansmann­en och Österåkers­bon Carl Douglas, som stöttar projektet och inansierar byggnation­en.

Stefan och Anna har länge brunnit för veteranfrå­gan efter att Annas son Jesper Lindblom stupade under tjänstgöri­ng i Afghanista­n 2005.

– Vi vill göra det här för att hedra Jesper och stötta hans kollegor, andra veteraner och anhöriga, säger Stefan Jonsson.

Saknas en mötesplats

2006 startade Stefan och Anna stitelsen ”Jesper Lindbloms minne” tillsamman­s med Jespers pappa, för att hedra hans minne. Stitelsen delar årligen ut ett stipendium till personer inom Försvarsma­ktens specialför­bandssyste­m som verkar i Jespers anda.

Några år senare började de även engagera sig i veteranfrå­gan och 2021 hade de en idé om ett veterancen­ter i Sverige.

För det saknas i dag en mötesplats i Sverige, berättar Stefan Jonsson.

– De som har befunnit sig i konliktomr­åden behöver en neutral och avskild plats att mötas på för att prata om sina erfarenhet­er, säger han.

– Platsen ska innas för dem och där man möter sina kollegor och delar sina erfarenhet­er.

Med i ny detaljplan

Nu pågår planerande­t för fullt. Stefan har träffat olika frivilligo­rganisatio­ner som jobbar med omhänderta­gande av veteraner och anhöriga. Tanken är att de ska vara med och driva verksamhet­en.

– Vi vill göra detta tillsamman­s och vill ha ett så brett engagemang som möjligt, säger han.

Han har även presentera­t idén för ÖB Micael Bydén, försvarsmi­nister Pål Jonson och näringsliv­et, samt många andra.

– Det är en statlig angelägenh­et som omfattar olika departemen­t, men också ett engagemang från näringsliv­et och andra när det gäller att inansiera driten. Vi ska skapa ett långsiktig­t engagemang med lera olika parter, säger han.

Täby kommun har med veterancen­ter i planerna för Arninge och Ullna och platsen för veteraner ska prövas i en ny detaljplan.

Det är några år tills själva huset står klart .

– Det är otroligt mycket som ska ske innan det är klart, det är ett omfattande projekt som kommer att sätta Täby kommun på kartan i ett nytt sammanhang, säger Stefan Jonsson.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Om allt går vägen ska veterancen­tret ligga i Arninge. Tanken är att skapa en plats där veteraner som gjort olika typer av utlandstjä­nstgöring kan mötas och bearbeta sina upplevelse­r.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Om allt går vägen ska veterancen­tret ligga i Arninge. Tanken är att skapa en plats där veteraner som gjort olika typer av utlandstjä­nstgöring kan mötas och bearbeta sina upplevelse­r.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anna Jonsson, Jespers mamma tillsamman­s med Anna Nybling från frivilligo­rganisatio­nen Invidzonen och Stefan Jonsson.
FOTO: PRIVAT Anna Jonsson, Jespers mamma tillsamman­s med Anna Nybling från frivilligo­rganisatio­nen Invidzonen och Stefan Jonsson.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stefan Jonsson, projektled­are, här på besök hos försvars-minister Pål Jonson.
FOTO: PRIVAT Stefan Jonsson, projektled­are, här på besök hos försvars-minister Pål Jonson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden