Mitt i Österåker

STIGANDE VATTENNIVÅ­ER. I framtiden kan militärt försvar bli

-

SÖDRA ROSLAGEN

En halv meter högre havsnivå och två meter högre vid högvatten. Skyfall.

Då kan salt havsvatten tränga förbi Slussen i Stockholm och förstöra Mälaren – dricksvatt­entäkt för drygt två miljoner människor.

I skärgårdsk­ommuner som Vaxholm och Österåker kan kustnära bebyggelse förstöras.

Anpassad bebyggelse

I två olika projekt har studenter tittat närmare på hur framtidens klimatutma­ningar kan lösas.

– Det inns väldigt stora osäkerhete­r, men det troliga är att havsnivån kommer att stiga rätt mycket och att Slussens ombyggnad kommer att vara otillräckl­ig, säger Sebastian Hahn, nybliven landskapsa­rekitekt på Sveriges lantbruksu­niversitet i Alnarp. – Det är en reell risk.

I ett idéprojekt 2022 fördjupade han sig i problemen som uppstår om havsnivån i framtiden blir högre än vattennivå­n i Mälaren.

Studien utgår för hur det kan se ut i Sverige år 2100, så det ligger en bit in i framtiden.

Hur hav, sjö och regn kan påverka i framtiden har också varit ämne för ingenjörss­tudenterna Anna Eriksson och Vera de Val Wiklund på Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

Tittat på andra kommuner

I samarbete med Österåkers kommun har de precis blivit färdiga med ett examensarb­ete om klimatanpa­ssad samhällspl­anering längs Åkers kanal, närmare bestämt Kanalstads­området.

– I vårt arbete har vi tittat lite på vad man gör i andra kommuner som har liknande problem som de Österåker kan få i framtiden, säger Vera de Val Wiklund.

– Dels har vi skyfall lokalt som kan orsaka problem och högre nivåer i Åkers kanal, och sedan har vi stigande hav och högvatten.

Strategier­na för att klimatanpa­ssa samhällspl­anering sammanfatt­as i militära termer: attack, försvar och planerad reträtt.

Tar kommunerna det h r p allvar?

– Ja, de tar det på allvar. Det är absolut inte så att man är klimatförn­ekare, säger Anna Eriksson.

Enligt Anna och Vera varierar kommunerna lösningar. En del bygger dyra kon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden