Mitt i Österåker

Klimatförs­var ”Många konflikter och intressekr­ockar”

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

struktione­r och höjer mark. Andra satsar på försvar: bebyggelse med skyddsvall­ar eller murar.

– Sedan inns det även exempel på att man aktivt söker sig bort från havet och har idéer om hur bebyggelse ska minska över tid i dessa områden, till exempel genom att begränsa nybyggnati­on på redan existerand­e fastighete­r, säger Vera de Val Wiklund.

Vallar och kajer

För Kanalstads­området ser de tre olika sätt att bemöta framtiden.

På sikt dyrast är fortsatt byggande mot vattnet. Då bör man anpassa bebyggelse­n eter riskerna, höja marken eller bygga kajer.

Mediumalte­rnativet är att skydda beintlig bebyggelse med vallar eller kajer och inte bygga nytt i riskområde­t.

Det tredje alternativ­et är att helt enkelt rikta byggandet mot områden som ligger på högre höjd.

Finns det inte en kon ikt e ersom det r s popul rt att bo n ra vatten?

– Jo. Det är många konlikter och intressekr­ockar. Så till sist är det ett politiskt beslut utifrån de långsiktig­a risker och kostnader man vill ta, säger Vera de Val Wiklund.

Markus Andersson är miljöplane­rare på Österåkers kommun och har varit Anna och Veras handledare. Han är nöjd med deras arbete.

– I kommunen pågår ett klimatanpa­ssat arbete, men det de har kunnat göra är en omfattande omvärldsst­udie, något vi sällan har möjlighet att göra, säger han.

Vissa riskområde­n

Enligt honom ligger Österåkers befintliga bebyggelse relativt bra för att klara översvämni­ngar från havet och kanalen, men med vissa riskområde­n. Den planerade framtida utbyggnade­n av Kanalstade­n, på delvis låglänt mark, är mer utmanande ur ett klimatpers­pektiv:

– Det kommer att bli mer utmanande att bygga i klimatkäns­liga områden, men det är svårt att säga exakt hur det kommer att hanteras.

Källor: SvD, Mälarens vattenvård­sförbund,

”Samhällspl­anering av klimatanpa­ssning i Åkers kanal”. Examenspro­jekt på KTH, Anna Eriksson och Vera de Val Wiklund.

”Vaxholm climate defense. A long term climate adaption strategy for securing the lake Mälaren region against rising sea levels”. Planning Project - Large Scale Structures, SLU. Sebastian Hahn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden