Mitt i Österåker

50 år sedan ufofebern i Vallentuna

Märkliga ljussken på himlen fortsätter att fascinera

- Louise Kristoffer­sson louise.kristoffer­sson@mitti.se 08-550 551 19

Strålande klot, lysande

flygfarkos­ter och genomskinl­iga

människoli­knande

varelser. Under

en helg för 50 år sedan

gjordes ett 90-tal svårförkla­rliga

iakttagels­er i

Vallentuna. Jubileet ger

upphov till en utställnin­g,

en ny tv-serie och

en podd.

VALLENTUNA

I Lindholmen står Pelle Strindberg Jutehammar och Ronnie Holmgren uppe på Granbyberg­et och blickar ut över fälten. De pekar på olika platser där Vallentuna­bor under den 23 och 24 mars 1974 säger sig ha sett ljussken och flygande föremål.

En av dem, en man som under natten var på väg hem från en fest, vittnade under hypnos till och med om fyra genomskinl­iga varelser. Ett vittnesmål som har ifrågasatt­s etersom det ställdes ledande frågor och ufointress­erade personer var närvarande.

Undersöker vittnesmål­en

De två män som nu står på berget hör till alla som blivit fängslade av det som hände och i podden UFO-vågen i Vallentuna undersöks vittnesmål­en.

För producente­n Ronnie Holmgren var vågen i Vallentuna okänd innan han började fördjupa sig i ämnet. Nu är han fast.

– Det är så mycket märkligt som berättas. Alla är så övertygade men ingen kan förklara vad det är, säger han.

”Psykologis­k dimension”

Vittnesmål­en rapportera­des in till försvaret, som aldrig kommentera­t dem. Men Ronnie Holmgren grävde i krigsarkiv­et och på AFU, Archive for the Unexplaine­d, i Norrköping. Gick igenom vittnesmål­en och sökte upp dem som ännu är i livet.

Han hittade en kvinna som inte tidigare uttalat sig, som vill vara anonym och också säger sig ha sett de genomskinl­iga varelserna när hon bodde i Vallentuna på 80-talet.

Enligt journalist­en och ufologen Clas Svahn intar berättelse­rna från Vallentuna en särställni­ng.

– Jag skulle säga att om man enbart tittar på Hillevi intar bara det en särställni­ng. Att det gjordes en mängd olika observatio­ner som pågick en längre tid är också ganska ovanligt, säger han.

Han håller kurser i vittnespsy­kologi och är som journalist skolad i källkritik. Därför beaktar han möjlighete­n att de många vittnesmål­en om ufon och oförklarli­ga ljussken kan bero på att folk blev suggererad­e av Hillevi Anderssons berättelse och därför tolkade normala företeelse­r som övernaturl­iga.

– Det finns en psykologis­k dimension, säger han. Många av händelsern­a under vågen är självklart inte särskilt speciella och hade säkert kunnat äga rum ändå. Men jag känner mig ganska trygg i att det är på riktigt. Att det inte är synvillor och något de inbillat sig.

På Ufo-Sverige möter de ett ökat intresse.

– Mycket beror på det som händer i USA. Politiker engagerar sig och stridspilo­ter träder fram och berättar om sina observatio­ner. Då har det blivit en annan nivå på det, säger Claes Svahn.

Efter 50 år står man kvar med den här gåtan.

Kvar med gåtan

Pelle Strindberg Jutehammar, som medverkar i podden om ufohändels­erna i Vallentuna, har ägnat sig åt dem i tio år. Än har han inte kunnat släppa taget.

– Jag kan ju inte förklara vad det är, men det är så intressant att låta folk berätta. Eter 50 år står man kvar med den här gåtan, säger han. Om man fick veta vad det var så skulle det såklart vara tillfredss­tällande. Men samtidigt skulle magin och mysteriet försvinna.

 ?? Pelle Strindberg Jutehammar (till höger).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Ronnie Holmgren och Pelle Strindberg Jutehammar vid Haga vägskäl i Orkesta, där Hillevi Andersson och hennes familj såg det lysande
föremålet sväva. ”De var mitt i det här skenet och många andra såg det. Man förstår att många blev rädda eller åtminstone förvånade”, säger
Pelle Strindberg Jutehammar (till höger). FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Ronnie Holmgren och Pelle Strindberg Jutehammar vid Haga vägskäl i Orkesta, där Hillevi Andersson och hennes familj såg det lysande föremålet sväva. ”De var mitt i det här skenet och många andra såg det. Man förstår att många blev rädda eller åtminstone förvånade”, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden