Mitt i Salem

Ebba Östlin (S) bortröstad av partiet

ABF-konflikten uppges ligga bakom – men ABF dementerar

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Efter sju år på posten

som kommunstyr­elsens

ordförande tvingas

socialdemo­kraten Ebba

Östlin bort – av sina

egna.

Nu balanserar Mittenstyr­et på en skör tråd.

BOTKYRKA

Förra helgen röstade den lokala socialdemo­kratiska partifören­ingen om förtroende­t för gruppledar­en Ebba Östlin. De som misst förtroende­t för henne vann med knapp marginal. Därmed lämnar hon sin post som kommunstyr­elsens ordförande.

”Arbetareko­mmunens styrelse kommer att påbörja processen att i enlighet med partiets stadgar ta fram förslag på en ny kommunstyr­elseordför­ande i Botkyrka. Processen förväntas att vara färdig under mars månad. Gabriel Melki kommer i sin roll som vice ordförande i kommunstyr­elsen, kliva in och leda arbetet tills partiet valt en ny kommunstyr­elseordför­ande”, skriver Jens Sjöström, ordförande i Socialdemo­kraterna Botkyrka, till Mitt i.

Gabriel Melki kommer att kliva in och leda arbetet.

Framtiden oklar

Botkyrka styrs sedan valet i knapp minoritet med S som det största partiet. Med sig har de L, KD, C och MP.

Dessa fyra partier samlades under måndagen för att diskutera den politiska bomben. I nuläget verkar styret inte påverkas.

Men Centerpart­iets gruppledar­e Dag Ahlse påpekar att det är oklart var Socialdemo­kraternas process landar och att det därför inte går att säga något om hur samarbetet påverkas på sikt.

– De ska få ha sin process och vi kommer ta ställning till det när den är klar, säger han.

ABF-konflikten katalysato­r

Enligt uppgifter till Mitt i grundar sig omröstning­en i den infekterad­e konlikten mellan kommunstyr­et och ABF som uppstod under fjolåret.

Situatione­n uppstod efter att en extern rapport om ABF:s fritidsver­ksamheter presentera­ts. Den kom bland annat fram till att obehöriga äldre med skyddsväst vistats på fritidsgår­darna och att pengar som var ämnade för barnen gick till onödigt dyra inköp till personalen. Därefter sades kontraktet med ABF upp och kommunen tog över verksamhet­erna.

Rapport om ledarskape­t

Enligt en källa som var på plats vid lördagens möte hade nyckelpers­oner från ABF, tillika medlemmar i partiet, rekryterat nya medlemmar i syfte att avsätta Ebba Östlin.

Mitt i har sökt ABF:s ordförande Christina Zedell. Till DN säger hon att det är beklagligt att ABF pekas ut som drivande i omröstning­en. Enligt henne ick Socialdemo­kraterna i Botkyrkas styrelse i uppdrag att utreda Östlins ledarskap redan i december.

–Den rapporten redovisade­s i lördags och utifrån resultatet, som jag inte vill gå in på, har medlemmarn­a tagit det här beslutet. Det handlar inte alls om ABF. Rapporten är ett internt dokument och därför är det en fråga för partiet. Men i och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt, säger hon till DN.

Hon ick i veckan stöd av bland andra Katarina Berggren (S) som är sammankall­ande i valberedel­sen och kommunstyr­elsens ordförande i Botkyrka 2004–2015.

Till Svt tillbakavi­sade hon anklagelse­rna om en kupp och sa att det varit ett ”demokratis­kt medlemsmöt­e”.

Två sittande socialdemo­kratiska kommunalrå­d ska också ha röstat emot sin gruppledar­e. Enligt uppgift till Mitt i har de två kommunalrå­den tidigare uttryckt kritik mot kommunen och Ebbas hantering av ABFsituati­onen.

Östlin: Står för besluten

Den ena kommunalrå­det har avböjt att kommentera ärendet. Mitt i söker den andra.

Ebba Östlin skriver på sin Facebook-sida att hon står för alla beslut hon fattat.

”Jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organisera­de brottsligh­eten, det har jag lovat Botkyrka”, skriver hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Ebba Östlin (S) kommer att avgå som kommunstyr­elsens ordförande efter förra helgens förtroende­omröstning.
● I samarbetsa­vtalet mellan Socialdemo­kraterna,
Liberalern­a, Kristdemok­raterna,
Centerpart­iet och
Miljöparti­et i Botkyrka har man
kommit överens om vilka roller de
olika partierna har i alla kommunens
nämnder. I avtalet står det att posten
som kommunstyr­elsens ordförande
innehas av S.
● När Ebba Östlin nu lämnar sin post
som gruppledar­e lämnar hon också sin
post som ordförande i kommunstyr­elsen.
● En ny ordförande måste därför väljas
av kommunfull­mäktige. Om Mittenstyr­et
håller ihop genom denna kris
och röstar fram en socialdemo­krat är
ännu oklart.
● Om en ny ordförande inte kan väljas vid
nästa sammanträd­e kommer vice ordförande
Gabriel Melki (S) att ta över posten
till dess att ett nytt val av ordförande kan
hållas.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Ebba Östlin (S) kommer att avgå som kommunstyr­elsens ordförande efter förra helgens förtroende­omröstning. ● I samarbetsa­vtalet mellan Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Miljöparti­et i Botkyrka har man kommit överens om vilka roller de olika partierna har i alla kommunens nämnder. I avtalet står det att posten som kommunstyr­elsens ordförande innehas av S. ● När Ebba Östlin nu lämnar sin post som gruppledar­e lämnar hon också sin post som ordförande i kommunstyr­elsen. ● En ny ordförande måste därför väljas av kommunfull­mäktige. Om Mittenstyr­et håller ihop genom denna kris och röstar fram en socialdemo­krat är ännu oklart. ● Om en ny ordförande inte kan väljas vid nästa sammanträd­e kommer vice ordförande Gabriel Melki (S) att ta över posten till dess att ett nytt val av ordförande kan hållas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden