Mitt i Salem

”Flaggade adresser” är där poliser utsatts för våld

- Flaggade adresser kallas När polis utsatts När operatören på Utifrån informatio­nen bedöms

STOCKHOLM

Om ambulanspe­rsonal misstänker att det inns risk för hot och våld dit de larmats ska de inte gå in. Istället ska man invänta polis, något som tydliggjor­ts i nya rutiner.

Helst skulle de vilja ha tillgång till polisens uppgifter om så kallade ”laggade adresser”, dit polisen inte åker utan förstärkni­ng.

Men Patrik Söderberg, chefläkare för prehospita­l vård i Region Stockholm, är inte så säker på att det skulle lösa problemet.

– Att ha tillgång till den informatio­nen kan ge en känsla av trygghet, men tar inte bort riskerna. När våld inträfar handlar det otast om okända personer, med psykisk sjukdom eller missbruk, säger han.

Ambulanspe­rsonalen är utbildade och tränade i att bedöma risker, och det är bättre att de använder den kompetense­n, menar han.

Vård dröjer

Att invänta polis kan innebära att livräddand­e insatser fördröjs, även för personer som inte misstänks för våld men som bor i närheten.

– Det gäller att hitta sätt att bedöma hur farligt det är att gå in, mot att hjälpa en svårt sjuk person. Det är svåra avvägninga­r, säger Patrik Söderberg.

Var de laggade adresserna ligger och hur många det rör sig om är sekretessb­elagt.

Förra inansregio­nrådet Irene Svenonius (M) har länge propagerat för ökad

Men Irene Svenonius säger att den nya justitiemi­nistern lovat att titta på frågan igen.

– Men vi kan inte vänta på det. Ambulanser­na borde ha väktare med sig när de åker in i områden som polisen klassifice­rar som utsatta. Personalen ska inte behöva riskera livet när de räddar liv, och de som bor där ska inte behöva vänta på att få den vård de behöver.

Patrik Söderberg tror dock inte på väktare.

– Jag undrar om det är nödvändigt. De allra lesta är ju vanligt folk som tycker att det är bra att ambulansen kommer och hjälper dem som är sjuka, säger han.

Ingrid Johansson

● för objektsmar­kering ”VÅLD MOT POLIS” och gäller en specifik adress.

för våld rapportera­s det till Regionledn­ingscentra­len, RLC, som beslutar om objektsmar­kering.

RLC får upp en objektsmar­kerad

adress finns informatio­n om det som hänt på adressen.

● vilken resurs som ska sättas in, ibland en radiobil, ibland yttre befäl och piket.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM
FOTO: EIRA DESAX
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospita­la vården, tror inte att flaggade adresser eller väktare är lösningen på risken för våld.
Irene Svenonius (M).
Ambulanspe­rsonalen ska inte åka in där det finns risk för hot och våld. När ambulans vill ha med polis bedöms varje ärende individuel­lt av operatör/befäl vid RLC.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: EIRA DESAX FOTO: MOSTPHOTOS Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospita­la vården, tror inte att flaggade adresser eller väktare är lösningen på risken för våld. Irene Svenonius (M). Ambulanspe­rsonalen ska inte åka in där det finns risk för hot och våld. När ambulans vill ha med polis bedöms varje ärende individuel­lt av operatör/befäl vid RLC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden