Mitt i Salem

Spelfilm om gängen visas för polis och politiker

- Klara B Orreteg

Bullets handlar om barnen som rekryteras in i kriminalit­eten. En smocka rakt in i pågående samhällsde­batt.

STOCKHOLM

När Peter Pontikis jobbade som lärare i Järva ick han inblick i hur unga rekryterad­es in i gängkrimin­alitet.

Många år senare bestämde han sig för att göra en spelilm om just det. Men vad han inte visste då var att ilmen skulle landa mitt i en våldsvåg av gängkrimin­alitet.

– Jag tänkte att det här är en företeelse som förhoppnin­gsvis är övergående och att vi kanske dragit det för långt i ilmen. Men nu är verklighet­en värre.

Goda förutsättn­ingar

Bullets har inte premiär förrän i april, men redan nu har den blivit omskriven. Den handlar om en 12-årig pojke som trots ett kärleksful­lt hem och goda förutsättn­ingar ofrivillig­t dras in i kriminalit­et.

– Ser man bara rapportern­a i media är det bara ett problem som ska lösas. Men ser man det inifrån ser man alla mekanismer som gör det så otroligt komplext. Därför

Det saknas en vision för vad man vill, menar regissören Peter Pontikis.

behövde det vara en spelilm.

Med en spelilm har man ett helt annat läge att föra in en åskådare i barnets perspektiv så att man får en förstahand­supplevels­e menar Peter Pontikis.

Kommentar i samhället

Som spelilm ska den locka besökare till bioduken. Men den har också blivit en kommentar i samhället och har redan visats för så gott som alla riksdagsgr­upper men också för poliser och andra myndighete­r.

Problemet är värre än någonsin. Vad har gått snett? Varför lyckas inte samhället få rätsida på det här? Bristande framtidsvi­sioner, tror Peter Pontikis.

– De petar i detaljer och tror att hårda straf ska lösa allt. Men man måste se det på ett övergripan­de plan. Unga människor ska inte växa upp och känna att allt är meningslös­t. Man måste ge folk hopp.

Man måste ge folk

 ?? FOTO: CLÉMENT MORIN ??
FOTO: CLÉMENT MORIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden