Mitt i Salem

Ibbe och Evin hafade tv-jobbet

◗ Ibrahim Saloum och Evin Kizilkaya charmar hela Sverige med sina karaktärer Arash och Parisa och med ortenslang. Haffa är det mest sedda programmet på SVT Barn just nu. Och den utspelar sig i Vårby och Flemingsbe­rg. Serien Haffa går hem hos barnen

- Pernilla Fagerström

Evin Kizilkaya och Ibrahim Saloum står vid ett av långborden i det öppna rummet inne på Vårbyskola­n. Någon får syn på vilka som är här och plötsligt väller det in tjutande barn.

– Hur går det med Nino? ropar de förtjust.

De vill veta om det blir en ny säsong, hur gammal man måste vara för att få vara med och kanske kan de själva få en roll om serien fortsätter tillräckli­gt länge.

Evin och Ibrahim, a.k.a. Parisa och Arash, är lite generade över uppmärksam­heten.

– Det är roligt, men det är lite skämmigt, säger Ibrahim.

Haffa är en barn- och ungdomsser­ie som utspelar sig på Vårbyskola­n och i Flemingsbe­rg. Arash kusin Nino är ny på skolan och blir blixtkär i Nour, skolans populärast­e tjej. Hennes bästa kompis Parisa råkar kyssa fel kille och Arash tvingar henne att hjälpa Nino genom att göra honom cool och få Nour att haffa på honom innan sommarlove­t. Hänger du med?

Det är en dramakomed­i med mycket värme om vänskap, kärlek, status och hierarkier.

– Vi ville göra en feel good-serie som skulle utspela sig i orten eftersom det varit så mycket mörkt den senaste tiden, men vi visste inte vad. När vi åkte ut till

Vårbyskola­n hade vi ingen idé över huvud taget. Men när vi åkte därifrån hade vi en tydlig bild av vad det skulle bli för serie, säger Marie Lundberg, regissör för Haffa.

De möttes av mängder av barn så de improviser­ade scener och provspelni­ngar.

– Jag har jobbat med barn i 20 år och jag har aldrig stött på så många talanger. Ibbe stack ut och vi skrev rollen Arash för honom. Hela serien är ljuvlig, men han är en karaktär som alla älskar, säger Marie Lundberg.

Ska bli programled­are

Evin, som bor i Flemingsbe­rg, såg en affisch om en casting på fritidsgår­den och gick dit med en kompis. Efter att hon provspelat mot karaktären Nino ick hon rollen som Parisa.

Ingen av dem har drömt om att skådespela tidigare. Men de gillade det. Även om det var lite pinsamt att de ilmade i sin egen vardagsmil­jö. Den första scenen i serien spelades in på Evins gård hemma i Flemingsbe­rg och Vårbyskola­n förvandlad­es till en inspelning­splats.

– Det var fett jobbigt, fett skämmigt.

Alla gick förbi och såg mig i de där fula kläderna, de skrattade alltid, säger Ibrahim med ett leende.

Hur mycket Arash och Parisa är de i verklighet­en?

– Jag skulle inte säga att jag är som Parisa, men ibland kan jag vara som henne. Ibland kan jag vara tuff, annars är jag alltid snäll. Jag är inte dum mot andra personer, säger Evin.

– Jag beter mig inte så där i verklighet­en, säger Ibrahim.

Det är roligt, men också lite cringe att se sig själv.

Ny programled­are

Vi får se mer av Ibrahim i rutan framöver. Han är precis klar som programled­are för ett dejtingpro­gram för barn som ska sändas i SVT. I dagarna byter han också skola till Glömstasko­lan, där Evin går.

Samtidigt har de blivit tv-kändisar. Haffa är just nu den mest sedda serien på SVT Barn och många scener har blivit klipp på Tiktok. Ett klipp har en miljon visningar.

– Det var en busschauff­ör som sa till mig ”Är det inte du som är Parisa från Haffa?”. Det är roligt, men också lite cringe att se sig själv, säger Evin.

Ibrahim har fått vänja sig vid att vara ”Arash från Haffa”.

– Många barn kommer fram och vill ta bilder. De säger att det är bästa serien. Det är roligt, säger han.

 ?? FOTO: PERNILLA FAGERSTRÖM ?? Ibrahim Saloum och Evin Kizilkaya är kändisar när de går genom korridorer­na på Vårbyskola­n. ”Det är roligt, men lite skämmigt”, tycker de.
FOTO: PERNILLA FAGERSTRÖM Ibrahim Saloum och Evin Kizilkaya är kändisar när de går genom korridorer­na på Vårbyskola­n. ”Det är roligt, men lite skämmigt”, tycker de.
 ?? I Haffa.
FOTO: GABRIEL ASPELIN/SVENSKA BARNPROGRA­M /SVT ?? Parisa (Evin Kizilkaya), Nino och Arash (Ibrahim Saloum)
I Haffa. FOTO: GABRIEL ASPELIN/SVENSKA BARNPROGRA­M /SVT Parisa (Evin Kizilkaya), Nino och Arash (Ibrahim Saloum)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden