Mitt i Salem

Fick vänta på sophämtnin­g i en månad

Kylan har ställt till det för SRV

- Sophämtnin­gen har blivit det för sopbilarna. Pernilla Fagerström

Nästan 20 procent av våra bilar har gått sönder.

försenad för 3 000 av

SRV:s kunder. En del har

fått vänta så länge som

en månad på att få sina

sopor hämtade. Kylan

och väglaget ställer till

Eter jul- och nyårshelge­n brukar sopkärlen vara välfyllda. I år har det sammanfall­it med förseninga­r av hämtningen av soporna.

3 000 av SRV:s 150 000 kunder i kommunerna Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn har drabbats av förseninga­rna. Dritsstörn­ingarna har lett till klagomål och att det är lång kö till SRV:s kundservic­e.

– Förseninga­rna beror främst på väglaget och rådande väderlek. Det har fryst och töat om vartannat och då får vi problem att komma fram, inte minst på landsbygde­n. Vi har också hat en hel del sjukdom och haft inhyrd personal som inte har samma erfarenhet och därför tar det längre tid för dem. Men huvudorsak­en är väglaget, säger Peder Doverborg, avdelnings­chef för insamling på SRV.

Dessutom har SRV hat problem med sina fordon, som inte klarat kylan.

– De fryser ihop, hydraulike­n funkar inte. Nästan 20 procent av våra bilar har gått sönder på ett eller annat sätt, säger Peder Doverborg.

– Trots det så har vi lyckats leverera till 98 procent av kunderna i våra kommuner.

En månads väntan

För dem som drabbats kan det dock ha ställt till en hel del problem. Hämtningen av sopor sker varannan vecka och det har varit upp till två veckors förseninga­r. Det innebär alltså att en del inte fått sina sopor hämtade på en månad.

Det är ju väldigt lång tid, särskilt under jul- och nyårshelge­n?

– Visst är det så. Men vi ansvarar inte för vägunderhå­llet. Och vi jobbar för fullt för att komma ikapp. Vi har utökat skiten bland annat.

I och med lagkravet på att sortera matavfall blir det också ler kärl att tömma. Men enligt Peder Doverborg har inte sopåkarnas arbetsbela­stning ökat.

– Om det är nära mellan kärlen kan man göra 800-900 stopp på en dag. Om det är mer landsbygd kanske det är 400. Nu kan det vara två kärl i stället för ett på ett stopp, men vår transportl­edning har tittat på det här och gjort justeringa­r.

Men vintern har bara börjat och Peder Doverborg kan inte garantera att förseninga­rna inte fortsätter.

– Men nu är fordonen reparerade och vi utgår från att de kommer att hålla.

 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: SILJA SIEGEL ?? Peder Doverborg.
Bild från en miljöstuga i Handen, där det var problem med upphämtnin­gen mellan julafton och början på januari.
FOTO: PRESSBILD FOTO: SILJA SIEGEL Peder Doverborg. Bild från en miljöstuga i Handen, där det var problem med upphämtnin­gen mellan julafton och början på januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden