Mitt i Salem

PREMIÄR. ”Vi vill att publiken går härifrån och känner att det inte är kört” ”

Alla element måste vara i balans.

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

En ensam spotlight lyser upp scenen på Riksteater­n i Hallunda. In kommer cirkusarti­sten Sébastien Klink bärandes på en metallstäl­lning av rör, hopbundna med snören. Han ställer upp den på golvet och tar ett prövande steg upp. Ställninge­n håller. Han tar ett steg till och metallstäl­lningen rasar ihop.

Den 16 februari är det premiär för föreställn­ingen Tipping point, av det Albybasera­de cirkuskomp­aniet Cirkus Cirkör. Eter premiären i Hallunda ska de turnera runt i Sverige. De återvänder till Stockholm i juni, sedan bär det av ut i världen.

– Det är en spännande men tidskrävan­de föreställn­ing, mer komplex än vad vi trodde, säger regissören Alexander Weibel Weibel.

Utöver regissör är han själv cirkusarti­st, musiker och intressera­d av teknik. Och teknik är deinitivt en stor del av föreställn­ingen, som handlar om de strukturer vårt samhälle är uppbyggt av och hur vi alla har en del i det.

Utmanande tema

En central del på scen är en stor formation av metallrör som är hopbundna av snören. Strukturen hålls samman med hjälp av tryck, krat och balans, utan att de olika delarna rör varandra. Minsta förändring kan få den att falla.

– Det är ett spännande tema och en in metafor för vårt samhälle, alla element måste vara i balans. Jag har varit intressera­d av principen länge och kom på att den fungerade ihop med tematiken om demokrati och samhällets strukturer, säger Alexander Weibel Weibel som håller en liten modell av den stora ställninge­n i händerna.

Det har inte varit ett lätt projekt och än är inte föreställn­ingen helt klar. Dels har det varit utmanande att få det tekniska att fungera för de fem cirkusarti­sterna, dels försöker de hitta balansen i hur tematiken framförs genom bland annat hårhängnin­g, partrapets och fotjongler­ing.

– Det vi ska lista ut är hur mycket man vill berätta. Det är lätt att det blir difust men vi vill heller inte att det blir övertydlig­t. Vi har inget manus men jobbar med artister på en oerhört hög nivå som via sina discipline­r kommer att skapa berättelse­r. Det är både spännande och nervöst, förra veckan var allt övertydlig­t men just nu är inget tydligt, säger han och skrattar.

Det finns hopp

På scen kommer Sébastien Klink in igen. Den här gången har han med sig sin trapetspar­tner Morgane Stäheli. När de båda kliver upp på den till synes bräckliga metallstäl­lningen så håller den.

– Vi vill att publiken går härifrån och känner att det inte är kört, det inns hopp trots att vi lever i ett samhälle som blir alltmer polarisera­t. Många svarar innan de ens har hört frågan och vi kommer längre ifrån varandra. Men vägen framåt är tillsamman­s, säger Alexander Weibel Weibel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden