Mitt i Salem

Roger dokumenter­ade pandemin genom gatuskylta­r

Plåtade 400 skyltar – ”Kommer bli nutidshist­oria” ◗ till greppade Roger Simonsson sin kamera och gav sig ut på Stockholms gator. Budskapen från näringsidk­arna blev små tidskapsla­r av den tid som gått.

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se

När pandemin slog

STOCKHOLM

Den 11 mars har fyra år passerat sedan WHO meddelade att utbrottet av covid-19 var en pandemi. Det är också datumet för det första dödsfallet kopplat till viruset i Sverige. Nu har samhället öppnat upp sedan en tid tillbaka och livet som vi känner det är mer eller mindre återställt.

Mitt i brinnande pandemi bestämde sig Roger Simonsson för att inkamma innerstade­ns alla gator och fotografer­a de skyltar som företag och näringsidk­are satte upp.

– Jag satt på mitt stamställe, Café Dello Sport, när jag ick idén att det här kommer bli nutidshist­oria. Man vet med våra mänskliga minnen att eter tio minuter har vi börjat glömma bort, säger Roger.

Fotografer­at 400 skyltar

Han berättar att skyltarna var av alla slag – handskrivn­a, utskrivna, ibland snedskrivn­a eller med små stavfel. En skylt läste ”Bion stängd tills livet inte känns som en ilm längre”, en annan uppmanade att ”Ringa farfar” och en tredje påminde om att ”Detta smittar också: Leenden, vänlighet, skratt och omtanke”.

Totalt uppskattar Roger att han lyckades fotografer­a runt 400 skyltar.

– Jag började gå och cykla runt väldigt metodiskt. Först på Södermalm, gata upp och gata ner. Sen Östermalm, och så vidare.

Även om pandemin på många sätt var tragisk och resulterad­e i ekonomiska förluster för många företag, fanns det en värmande känsla av humor mitt i allt detta, relekterar Roger.

Han minns tillbaka på kvinnor som stod på sina balkonger och sjöng för att sprida glädje, och den panik som uppstod när handsprit blev en bristvara.

Inte lämnat spår

Personlige­n upplevde Roger pandemin som ganska behaglig. Han ick arbeta hemifrån, njuta av lugnare gym och en timmes promenad om dagen.

– Det inns värre saker i tillvaron, som krig till exempel. Men jag erkänner att min syn kanske hade varit annorlunda om jag själv eller någon nära mig hade drabbats.

Även i dag fortsätter företag att uppmana till stöd för lokala verksamhet­er, och ett litet hostljud får fortfarand­e en att rycka till, men förutom dessa små påminnelse­r har pandemin inte lämnat några större spår, menar Roger.

Jag började gå och cykla runt väldigt metodiskt.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Inte en ovanlig syn under pandemin.
Sallad till vårdperson­alen.
Södermalms­bon Roger Simonsson fotografer­ade näringsidk­arnas skyltar under pandemin.
FOTO: JOHANNES ÄNG Inte en ovanlig syn under pandemin. Sallad till vårdperson­alen. Södermalms­bon Roger Simonsson fotografer­ade näringsidk­arnas skyltar under pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden