Mitt i Salem

Claes Eriksson redo för nya galenskape­r

Nya humortrion Anakronist­erna showar på Intiman

- Galenskapa­ren Claes

Eriksson är tillbaka i

Stockholm. Tillsamman­s

med Per Andersson och

Andreas T Olsson gör

han revyn Anakronist­erna

på Intiman – med

allt från getdressyr till

korvdikter.

STOCKHOLM

Så, vad är då en anakronist? Förutom ett av två ord som Claes Eriksson ”har tillfört det svenska språket”. Det andra är ”galenskapa­re”. Humornesto­rn drar upp en gammal recension där han kallades anakronism.

– Det betyder ungefär ”något som fanns förr och som fortfarand­e inns, men inte borde innas.”. Jag tog det som en komplimang och sedan har jag hat det i bakhuvudet. Det är inte bara en liten mening i en recension, utan det ligger något int i det. För mig handlar det om att ta med något som är bra in i nutiden, säger han.

– Och en anakronsim behöver en anakronist för att innas. Man kan säga att det är en liten mild aktivist.

Ordets innebörd engagerar honom onekligen.

– Inte minst i Sverige inns det en enormt okritisk inställnin­g till allt nytt. Det är inte humorn som är färskvara, det är tajmingen. Jag har ett skämt, ett av mina första, från 1958 som jag tänker berätta här också. Det funkar fortfarand­e – för att jag gillar det så mycket!

”Otroligt spretigt”

Anakronist­erna är en revy i 24 nummer. För övrigt lika många som antalet föreställn­ingar. Lite som en adventskal­ender, konstatera­r Claes glatt. Sånger, sketcher och monologer är de tre fundamenta­la delarna.

Men någon egentlig handling inns inte.

– Det är otroligt spretigt. Med allt från getdressyr till matematikl­ärare. Vi har till exempel ett nummer där in- och fulkultur möts på ett väldigt brutalt sätt, berättar han.

– Jag och Per kommer in i en salong som representa­nter för något som heter Trygg teater som vill att allt som sker på scen ska var tryggt så att man inte blir överraskad. Där står Andreas i korvdräkt och läser en korvdikt och vi blir väldigt upprörda.

Där hittar vi förmodlige­n förklaring­en till varför Claes föredrar det han kallar lätt underhålln­ing.

– Ibland möter man folk som säger ”det här var inget för oss” om en föreställn­ing. Vadå? Det är klart att det är, det är för alla! Inte minst här, som är skatteinan­sierat, säger han och sytar på Dramaten.

– Om man inte kommunicer­ar med publiken spelar det ingen roll hur bra det är!

Det är inte humorn som är färskvara, det är tajmingen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden