Mitt i Salem

Så ska Hamradalen bli mer levande

Fick pitcha sina idéer om området kring Alfa Laval-huset

- Albin Tingstedt

Tolv ungdomar fick

i uppdrag att hitta

smarta lösningar på hur

man gör området kring

Alfa Laval-huset mer

inbjudande. Förslagen

pitchades för fastighets­ägaren

som nu överväger

att använda sig av

några av idéerna.

TUMBA

I dag består Hamradalen till stor del av en enorm parkering för de som arbetar på Alfa Laval. Det ska fastighets­ägaren Revelop så småningom ändra på och för det har de tagit hjälp av tolv ungdomar från The good talents, en organisati­on som verkar för att ge unga personer i socioekono­miskt etersatta områden en chans att visa sina talanger och nätverka.

Målet? Att under en vecka hitta hållbara lösningar för att göra Hamradalen mer levande. Resultatet pitchade ungdomarna på påsklovets slut för Revelop och andra representa­nter.

– Det är ett industriom­råde som måste bli mer levande. Det vill vi göra med bänkar, paviljonge­r och mer grönska som träd och blommor, säger Julia Szczepansk­a, 19.

Hennes grupp har fått i uppdrag att se till hur man kan se människorn­a som rör sig i området.

– Vi vill också flytta traiken så att den åker runt området i stället för igenom det. Mer människor och mindre lastbilar, fyller gruppkamra­ten Iriana Shimoel, 15, i.

Idéer i arbetet framåt

En jury ger feedback till ungdomarna. En av dem som sitter i juryn är Vane Kostovski, förvaltnin­gsansvarig för fastighete­n Hamradalen.

– Det är riktiga utmaningar som vi har i dagsläget som ungdomarna har hittat smarta och bra lösningar på. Jag tror deinitivt att en stor andel av det som presentera­des i dag i någon form kommer att bli verklighet – det är jag övertygad om.

Ett glädjande besked för Daniel Guiragossi­an och Sako Antonyan, båda 15 år.

– Vi har arbetat hårt så jag är tacksam om de tar våra förslag till sig och att det inns en möjlighet att de gör verklighet av det, säger Daniel Guiragossi­an.

– Precis. När vi ick höra att vi skulle stå framför publik och en jury så kändes det som en viktig grej och man ville göra det så bra som möjligt, tillägger Sako Antonyan.

Får möta arbetslive­t

Konceptet att unga i socioekono­miskt etersatta områden får testa på livet som entreprenö­r är inget nytt för The good talents. De brukar anordna lovprogram på skolloven. Men trots att liknande lovprogram gjorts många gånger tidigare, är varje gång precis lika viktig, anser tf verksamhet­schef Ola Jubelin.

– Att ungdomarna får komma ut och möta arbetslive­t och politiken är styrkan i programmet. Här kan du ha en nämndordfö­rande som på fullaste allvar säger att ungdomarna­s idéer är bra och som uppmuntrar ungdomarna till att föra in idéerna till kommunens medborgard­ialoger. Det här är förutsättn­ingsskapan­de arbete för ungdomarna.

Ungdomarna har hittat smarta och bra lösningar.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Ola Jubelin, tf verksamhet­sansvarig för The
good talents, tycker att det borde finnas
fler och större projekt som uppmuntrar
unga i socioekono­miskt eftersatta områden
att knyta nya kontakter inom näringsliv­et.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Ola Jubelin, tf verksamhet­sansvarig för The good talents, tycker att det borde finnas fler och större projekt som uppmuntrar unga i socioekono­miskt eftersatta områden att knyta nya kontakter inom näringsliv­et.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Iriana Shimoel, Julia Szczepansk­a, Daniel Guiragossi­an och Sako Antonyan har en klar vision över hur de vill sätta människan i centrum
i framtidens Hamradalen. Till exempel en basketplan som ska kunna användas för skridskoåk­ning.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Iriana Shimoel, Julia Szczepansk­a, Daniel Guiragossi­an och Sako Antonyan har en klar vision över hur de vill sätta människan i centrum i framtidens Hamradalen. Till exempel en basketplan som ska kunna användas för skridskoåk­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden