Mitt i Salem

Vill skjuta bävrar i Uttran och gäss i Möllebadet

Ska lösa problem med nedbajsad badstrand

- Albin Tingstedt

Salem har problem med

kanadagäss som tar över

Möllebadet och bävrar

som är lite för aktiva i

Uttran- och Flatensjön.

Nu föreslår kommunen

att man bedriver skyddsjakt

på djuren, efter förslag

från SD.

Bajs på gräs och bryggor vid Möllebadet kan snart vara ett minne blott. Det hoppas åtminstone Sverigedem­okraterna i Salem på eter att de fått gehör på ett förslag om att skjuta av gässen som skräpar ned badplatsen med sin avföring.

Salems tjänstemän ställer sig bakom förslaget och anser att det är väl motiverat. Kommunen har de senaste åren försökt skrämma bort gässen från Möllebadet, men gässen har återvänt år eter år. Enda utvägen är att skjuta dem på ett lagenligt sätt.

Christian Isaksson, gruppledar­e för SD i Salem, är tydlig med att poängtera att det inte handlar om att skjuta av varje gås som häckar vid Mölle, år in och år ut.

– När man använder sig av skrämselta­ktiker så vänjer sig fåglarna till slut vid att det inte är farligt. Då måste man skjuta dem. När en ny flock kommer så kan man testa skrämselta­ktikerna igen.

Inte bara gäss

Men det är inte bara gässen som ställer till det för kommunen. Bävrarna i sjöarna Uttran och Flaten orsakar också återkomman­de problem genom att de skapar fördämning­ar vid utloppet från Flaten till Uttran och skapar risk för översvämni­ngar. Kommunen har också behövt kapa träd med halvgnagna stammar vid Uttran, vilka ota ställer till det för iskare.

Även här har Sverigedem­okraterna föreslagit att bedriva skyddsjakt.

– Bävrarna gnager så träden faller med stormen och faller i vattnet. Kommunen får rycka ut och såga sönder träd som ligger över gångvägar, men lämnar ota kvar stammen ned mot vattnet som gör det svårt att komma åt om man vill iska, säger Christian Isaksson.

Är det inte ett alternativ att kommunens anställda sågar hela träden i stället för att skjuta bävern?

–Självklart bör man ta hand om stammarna också, men då tar man inte bort problemet. Bävern lär ge sig på nästa träd och det kostar skattepeng­ar varje gång kommunen måste ge sig ut och kapa träd.

Slutgiltig­t beslut faller på kommunfull­mäktige som förväntas besluta om skyddsjakt på bäver och kanadagäss i juni. Innan dess ska det upp i kommunstyr­elsen.

–Det är klart vi har bekymmer med både bäver och kanadagäss och att det måste hanteras på något sätt. Men exakt hur vågar jag inte uttala mig om – där förlitar jag mig på förvaltnin­gens bedömninga­r, säger Arne Närström (S), kommunstyr­elsens ordförande i Salem.

Om förslaget godkänns kan skyddsjakt på djuren bli aktuellt inför bad- och jaktsäsong 2025.

 ?? FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA
FOTO: LARS-INGVAR OLSSON ?? Christian Isaksson (SD).
En vanlig syn vid Möllebadet. Länsstyrel­sen bedömer skyddsjakt utifrån fyra kriterier: människors hälsa eller säkerhet, flygsäkerh­et, att förhindra allvarlig skada på till exempel gröda eller vatten samt att skydda vilda djur eller växter eller för att bevara deras livsmiljöe­r.
FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA FOTO: LARS-INGVAR OLSSON Christian Isaksson (SD). En vanlig syn vid Möllebadet. Länsstyrel­sen bedömer skyddsjakt utifrån fyra kriterier: människors hälsa eller säkerhet, flygsäkerh­et, att förhindra allvarlig skada på till exempel gröda eller vatten samt att skydda vilda djur eller växter eller för att bevara deras livsmiljöe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden