Mitt i Salem

Upprört när förskolor läggs ner

Förskolor i Tullinge och Storvreten lägger ned till sommaren

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Dagarna är räknade

för Bikupan och Skogsbacks­gårdens

förskola.

Botkyrkas skolpoliti­ker

beslutade i tidsdags

att förskolorn­a ska läggas

ned till sommaren

– ett beslut som mötes

av starka känslor av

vårdnadsha­vare på plats.

Föräldern Josefin Anrog, med barn på förskolan Bikupan i Tullinge, hade förberett ett tal till Botkyrkas skolpoliti­ker. Men känslorna blev för starka och hennes make, Sebastian Hörnell, ick ta till orda i hennes ställe.

– Det här ligger inte i linje med barnens bästa. Det inns ingen fördel för barnen att byta förskola, utan bara flera försämring­ar. Vissa saker måste få kosta, som barnens välbeinnan­de, säger han.

Tillsamman­s med flera andra föräldrar till barn på förskolorn­a Bikupan och Skogsbacks­gårdens förskola i Storvreten hade de samlats på Tumba gymnasium inför utbildning­snämndens sammanträd­e i tisdags kväll där politikern­a skulle fatta beslut om förskolorn­as framtid.

Romi Zalazar, som har ett barn på Skogsbacks­gårdens förskola, var noga med att säga till politikern­a att hon har förståelse för att det kan bli bra i slutändan, men att det har skötts på fel sätt.

– Det här förslaget är alldeles för stort för att ge till föräldrar på så kort tid. Man känner sig nedtrampad. Visst, vi får komma hit och uttrycka våra synpunkter, men vi känner oss inte hörda. Ni kommer väl ta beslutet ändå? säger hon.

Starkt politiskt motstånd

Eter frågestund­en var det dags för nämndsamma­nträdet. Alla föräldrar som var med på frågestund­en stannade kvar för att höra beslutet.

Den politiska debatten pågick i nästan en timme.

– Befolkning­sökningen har tvärnitat. Det får konsekvens­er som ett vikande elevunderl­ag och då behöver vi gå ned i lokalutnyt­tjande. Tomma platser kostar pengar som kan användas för att utveckla kvaliteten i verksamhet­en i stället, säger Willy Viitala (M), ordförande i utbildning­snämnden.

– Vi är överens om att våra pengar ska gå till barnen och inte tomma skolplatse­r: Men vår uppfattnin­g är att det saknas en närmare analys av hur området påverkas av beslutet och det saknas en analys kring det som vårdnadsha­varna har lyt, sa Yasemi Ergül (S) under sammanträd­et.

– Samråd med vårdnadsha­vare är viktigt utifrån kommunalla­gen. Det tror jag att man har missat, eller så har det inte funkat, sa Bekir Uzunel (V).

S, V, MP och L röstade för att utreda förslaget ytterligar­e. Men förgäves. Det politiska styret beslutade att stänga förskolorn­a Bikupan och Skogsbacks­gårdens förskola till sommaren.

En djup suck hördes från åhörarbänk­en. Nämndordfö­randen kallade till paus. Vårdnadsha­varna lämnade salen – ingen av politikern­a ville möta dem. De blev kvar i salen.

–Jag förstår. Jag gör det verkligen. Men sättet som man lägger fram det här förslaget på... Så gör man inte. Det är ett övertramp. Det inns ingen respekt för våra barn. Pengar är tydligen viktigare än dem, säger en uppgiven Romi Zalazar.

Det finns ingen respekt för våra barn

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Utbildning­snämnden i Botkyrkas presidium. Aday Bethkinne (KD), första vice ordförande, Willy Viitala (M), ordförande och Yasemin Ergül (S), andra vice ordförande tog alla emot vårdnadsha­varnas frågor.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Utbildning­snämnden i Botkyrkas presidium. Aday Bethkinne (KD), första vice ordförande, Willy Viitala (M), ordförande och Yasemin Ergül (S), andra vice ordförande tog alla emot vårdnadsha­varnas frågor.
 ?? ?? Romi Zalazar har en son på Skogsbacks­skolans förskola. Men till hösten kommer han inte kunna gå kvar. ”Då kommer jag att vara hemma med honom i stället, och risken är att fler vårdnadsha­vare tänker likadant”, sa hon till Botkyrkas skolpoliti­ker.
Romi Zalazar har en son på Skogsbacks­skolans förskola. Men till hösten kommer han inte kunna gå kvar. ”Då kommer jag att vara hemma med honom i stället, och risken är att fler vårdnadsha­vare tänker likadant”, sa hon till Botkyrkas skolpoliti­ker.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Pappan Sebastian Hörnell hade ett förberett tal som han höll för Botkyrkas skolpoliti­ker.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Pappan Sebastian Hörnell hade ett förberett tal som han höll för Botkyrkas skolpoliti­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden