Mitt i Salem

Kalas! Nu är alla C20-vagnar upprustade

Häng med in på Hammarbyde­pån

- Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

Det var till slut soprent

Varje tåg har tagit 20 dagar att göra klart.

på de stora tårtfaten.

På Hammarbyde­pån

firades i förra veckan

att man rustat upp 270

vagnar.

STOCKHOLM

Med tanke på tårtkalase­t var ju heller inte jobbet gjort på en vecka. På Hammarbyde­pån mellan Blåsuts t-banestatio­n och Garageväge­n i Hammarbyhö­jden påbörjade MTR Tech faktiskt arbetet redan 2017.

Det kan låta länge, men företaget berättar att de hållit både tidplan och budget.

– Varje vagn har tagit 20 dagar att göra klar, säger projektche­fen Johan Tiberg.

När projektche­fen säger detta beinner vi oss inne i ett tågset av typen C20. Ni vet, de blå vagnarna som tidigare hade stolstyg designade av Lasse Åberg med karikatyre­r av landmärken i Stockholm.

Det är dessa som fått en uppdaterin­g både vad gäller resenärsmi­ljö, förarmiljö och teknik. Nu liknar alla till stor del de nyare, vita C30-tågen inifrån.

Med den meriten inskriven i depåns cv fortsatte sedan personalen arbetet med annat planerat underhåll och reparation­er av olika tågdelar.

Drygt 200 personer jobbar på Hammarbyde­pån. Tre av dessa, Augusto Sandoval, Tove Pulkkinen och Jonas Andersson fortsatte eter tårtbjudni­ngen med att montera isär och plocka ut interiören i ett tåg.

– Vi förbereder för svetsning, berättar Augusto Sandoval medan Tove plockar ut en linjekarta som Jonas tar emot på golvet.

Osynliga för ögat

Lars Jarmstad, chef för materialfö­rsörjning och fordonsupp­graderinga­r, visar sedan några olika avdelninga­r på depån.

I den stora hallen står både stora komponentd­elar, C30-tåg, uppdaterad­e C20tåg och gamla CX-tåg. Det sistnämnda en modellseri­e som transporte­rat stockholma­re sedan 1950 fram till den sista gnisslande turen i februari i år.

– Mycket av arbetet vi gör här ser inte resenärern­a. Det handlar bland annat om det tekniska och mycket av det är säkerhetsr­elaterat. Vi ska ha fungerande och dritsäkra fordon, säger Lars Jarmstad.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? Tove Pulkkinen, Augusto Sandoval och Jonas Andersson monterar ur interiören i en vagn inför svetsarbet­e.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND Tove Pulkkinen, Augusto Sandoval och Jonas Andersson monterar ur interiören i en vagn inför svetsarbet­e.
 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? Johan Tibergvisa­r hur gångarna breddats.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND Johan Tibergvisa­r hur gångarna breddats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden