Mitt i Salem

Inget konkret än – när ska Salems politiker fatta galoppen?

- Camilla Bollner, Klimatklub­ben Salem

Redan 2018 lämnade Klimatklub­ben Salem ett medborgarf­örslag till kommunens politiker. Det innehöll krav på att Salems kommun skulle ta fram en klimathand­lingsplan med tydliga åtgärder för att minska koldioxidu­tsläppen.

Sedan dess har Klimatklub­ben Salem ihärdigt påmint politikern­a i kommunen att utsläppen av växthusgas­er måste minska varje år.

Men konkreta åtgärder saknas! I februari 2022 antog kommunen ett klimatmål. Det innebär att kommunens organisati­on, samt företag, föreningar och kommuninvå­nare ska vara klimatneut­rala 2045. Men utan en plan kan man inte uppnå ett mål.

2022 beställde kommunen och fick en koldioxidb­udget. Den visade att utsläpp som sker inom kommunens gränser måste minska 12 procent per år med start 2022, för att klimatmåle­t ska nås. Men budgeten lades åt sidan.

I slutet av 2023 gjorde kommunens tjänstemän ett klimatboks­lut avseende 2022. Det presentera­des för kommunpoli­tikerna i januari 2024.

När ska faktiska åtgärder som minskar växthusgas­utsläppen börja genomföras?

De största utsläppen inom kommunens gränser kommer från trafik. När driver politikern­a på för mer kollektivt­rafik, bussar till Södertälje och Stockholm? När tar kommunen initiativ som ändrar vanor och minskar utsläpp, till exempel vandrande skolbussar? När underlätta­r politikern­a för samåkning, som en app på kommunens hemsida, eller bilpoolspl­ats på Salems centrumpar­kering?

De största utsläppen i kommunorga­nisationen kommer från inköp. När kommer klimatkrav i all upphandlin­g?

Kort sagt – hur ska vi minska koldioxidu­tsläppen inom Salems kommuns organisati­on, samt företag, föreningar och invånare om inte åtgärder vidtas nu? Vi hoppas att det nya Mittenstyr­et i Salem genomför verkliga åtgärder!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Klimatklub­ben Salem vill ha konkreta åtgärder för att minska koldioxidu­tsläppen.
Mitt i Botkyrka-Salem. Den 25 mars 2023.
FOTO: MOSTPHOTOS Klimatklub­ben Salem vill ha konkreta åtgärder för att minska koldioxidu­tsläppen. Mitt i Botkyrka-Salem. Den 25 mars 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden