Mitt i Sigtuna

Stora likheter – och stora skillnader

- Petter Beckman

Det går bra på de flesta sätt för unga vuxna med utländsk bakgrund. Men på några punkter är gapet stort, visar en ny studie.

Defne är på många sätt typisk för unga vuxna i hennes generation, visar en färsk undersökni­ng gjord av tre sociologer från Stockholms universite­t.

Den stora majoritete­n unga som är födda 1996 med utländsk bakgrund har integrerat­s nästan helt när det gäller utbildning, jobb och inkomster. Där har de i genomsnitt lyckats minst lika bra som jämnåriga med helsvensk bakgrund.

Framtidstr­on och det psykiska välbeinnan­det för gruppen som helhet är också lika eller något bättre bland de unga med utländsk bakgrund jämfört med helsvenska jämnåriga.

De stora skillnader­na inns när det gäller värderinga­r. Framförall­t i synen på skilsmässa, abort, homosexual­itet och jämställdh­et är gapet stort. Där tänker ungdomarna med utländsk bakgrund betydligt mer traditione­llt jämfört med unga med helsvensk bakgrund.

Värderings­gapet hänger också ihop med att religionen spelar en mycket större roll för de unga med utländsk bakgrund, menar de tre sociologer­na.

Samtidigt konstatera­r forskarna att den sociala integratio­nen är påfallande låg: unga med utländsk bakgrund umgås sällan med unga med svensk bakgrund. Och man giter sig ännu mer sällan utanför sin egen etniska grupp.

”Den sociala och kulturella integratio­nen är inte självklar, ens på många generation­ers sikt. Det går inte att utesluta att den nuvarande situatione­n är permanent, i alla fall att ett separerat samhälle kommer att bestå”, skriver forskarna.

Källa: Integratio­n bland unga – en mångkultur­ell generation växer upp (2022) av Carina Mood, Jan O Jonsson och Georg Treutiger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden