Mitt i Sigtuna

Kollektivt­rafiken är ett viktigt medel för att minska klimatutsl­äppen

- Lars Wedén Klimatdeba­ttör MP-Sigtuna

Kollektivt­rafiken tappar resenärer.

En alarmerand­e utveckling. Det krävs omställnin­g om utsläppen skall minska tillräckli­gt. Det krävs både återhållsa­mhet och efektivise­ring. Tillgången på ”bra” energi blir knapp och dyr även med mer hållbara energislag. Övergång till elfordon är inte nog. En minskad kollektiva­ndel ger inefektivi­tet i hela systemet.

Varje val av bil i stället för kollektivt ökar obalansen. Bilen står för 70 procent av personreso­r i antal kilometer och den stora energiförb­rukningen gäller resor på 15-50 km. En person i bil drar mycket mer energi med mera än motsvarand­e kollektivr­esa. Om utveckling­en skall vända krävs att kollektivt­raiken blir bättre både avseende bekvämligh­et, tillgång, pålitlighe­t och pris.

Regeringen har torpederat utveckling­en genom att skrota planen på ändrade reseavdrag som skulle göra kollektivt mer attraktivt och bil motsvarand­e mindre. Det allvarliga missgreppe­t måste kompensera­s på den regionala nivån. Beträfande ekonomin är gällande 50/50-princip otillräckl­ig (50 procent biljettint­äkter/50 procent skatt). Ökade biljettpri­ser håller inte om man vill öka attraktivi­teten. Det krävs ökad inansierin­g från samhället.

När regeringen valt att gynna bilresor borde regionen belasta bilismen genom trängselav­giter med mera. Dock måste skatteande­len öka, men resurserna måste utnyttjas optimalt. Spårtraik är snabbt och energiefek­tivt.

Övriga färdmedel bör inriktas på perfekt matning till spåren. Buss är bättre än bil, men har begränsnin­gar. Utmaningen är att vara både attraktiv och ekonomiskt rimlig. Då krävs kreativite­t från regionerna, till exempel att pröva nya lösningar i olika kombinatio­ner – småbussar på lokala matarsling­or (eventuellt självköran­de), anropstaxi inom kollektivt­raikens ram och spårbil är några exempel.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? Kollektivt­rafiken måste bli bättre avseende tillgång, pålitlighe­t och pris, skriver Lars Wedén.
FOTO: ANNA Z EK Kollektivt­rafiken måste bli bättre avseende tillgång, pålitlighe­t och pris, skriver Lars Wedén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden