Mitt i Sigtuna

Zum zum – nu surrar

Biologen Ola Jennersten har tillsamman­s med flera aktörer jobbat med annorlunda bostadspro­jekt. Syftet: att lösa matoch bostadsbri­sten för pollineran­de djur som bin. Nu berättar han hur projektet, som skett på en oväntad plats, har gått. Insekterna har bl

- Mira Hedberg

Det var jättestort tycker jag och det var nog ingen slump.

Det är sedan sommaren 2021 som man vid Sigtuna golfbana har fokuserat på att gynna den biologiska mångfalden.

Initiative­t kom från Ola Jennersten, som är biolog och styrelsele­damot i Naturskydd­sföreninge­n i Sigtunabyg­den. Han har hållit på med pollinatio­n större delen av sitt liv.

– Jag är inte intressera­d av golf, men golfbanor är ota på läckra platser. Jag har tänkt jättemånga gånger på att golfbanor vore bra ställen att restaurera de gräsmarker och den natur som inns runt omkring, säger han.

Mat och bostäder

Naturskydd­sföreninge­n i Sigtunabyg­den har tillsamman­s med golfklubbe­n, Sigtuna naturvänne­r, Världsnatu­rfonden och privatpers­oner genomfört lera åtgärder i pollinatio­nsprojekte­t, som inansieras av bidraget LONA, den lokala naturvårds­satsningen.

Vid golfklubbe­ns restaurang har trädgårdsp­erenner planterats ut, som ska utgöra mat för bina. Man har även gjort bostäder runt omkring banan i form av bihotell, fågelholka­r och sandbäddar för bin som lever under marken.

– På vissa av ruffarna har vi också gjort betesmark, där grannens baggar, från Humpabodas gård, äter gräs. De hjälper till med den biologiska mångfalden.

Enligt Naturvårds­verket är pollineran­de djur hotade, vilket bland annat kan innebära en förlust av biologisk mångfald. Att hoten uppstått beror främst på att det i dag inns färre våtmarker och färre blomrika miljöer.

Pollinatio­nsprojekte­t har även innefattat att man slåttrat och bränt stora delar av gräsmark, vilket ska ge upphov till en mer blomrik miljö.

Ovanligt fynd

I sommar har projektet nått sitt slut, och Ola Jennersten ser gott på resultatet.

– Jag tycker allt har gått jättebra hittills. Min kamrat som är entomolog har varit här fyra gånger och han har sett att antalet insekter han hittar ökar.

I perennraba­tten framför restaurang­en har man sett en betydligt stor ökning av insekter. Ett ovanligt fynd har även gjorts enligt Ola Jennersten. Man har funnit en läppstekel, Sveriges största stekel, som påminner om en blandning av ett stort bi och en bålgeting.

– De kommer nästan aldrig så här långt upp i Sverige men den dök upp förra året. Det var jättestort tycker jag och det var nog ingen slump.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ola Jennersten är styrelsele­damot i Naturskydd­sföreninge­n i Sigtuna. Han är även biolog, docent i zooekologi och har arbetat på Världsnatu­rfonden i cirka 30 år. ”Det har säkert blivit tusen gånger mer insekter vid rabatten nu
FOTO: PRIVAT Ola Jennersten är styrelsele­damot i Naturskydd­sföreninge­n i Sigtuna. Han är även biolog, docent i zooekologi och har arbetat på Världsnatu­rfonden i cirka 30 år. ”Det har säkert blivit tusen gånger mer insekter vid rabatten nu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden