Mitt i Sigtuna

Nygamla planer på ett vattenland i Rosersberg

50 meter högt hotell 30 vattenrusc­hkanor

-

Förslaget om ett nytt vattenland med tillhörand­e hotell i Sigtuna avblåstes när Trafikverk­et reserverat marken för en framtida utbyggnad av Arlandaban­an. Nu har förslaget återuppstå­tt, men på en annan plats.

2020 kom Sigtuna kommun och företaget Vi Invest AB med förslaget om att skapa ett hotell och vattenland i Rosersberg i Sigtuna.

Nu har ett nytt förslag på en detaljpIan tagits fram. Förslaget går att lämna synpunkter på från och med den 22 maj fram till den 19 juni.

Den tidigare planen gick i stöpet etersom Traikverke­t reserverat marken för en framtida utbyggnad av Arlandaban­an med två spår.

Marken är av så kallat riksintres­se.

Nu har Sigtuna kommun hittat en ny plats, ungefär 500 meter norrut från den gamla platsen.

”Bra läge nära E4”

Ellinor Lennartsso­n, planarkite­kt i Sigtuna kommun, tror att en ny vattenpark kan gynna kommunen.

– Dels är det ett väldigt bra läge intill E4, som är väldigt synligt. Det gör även att Rosersberg får ett tillskott på verksamhet­er som inte inns i dag. Det ligger även bra till nära pendeln.

Det är även tänkt att vattenland­et ska agera som bullerskyd­d till Rosersberg­s villaområd­e.

Sigtuna kommun har samma vision med vattenland­et som i den tidigare detaljplan­en.

– Det ska bli ett regionalt besöksmål och läget har goda förutsättn­ingar med närheten till pendeln och Arlanda. Vi hoppas att det blir ett attraktivt besöksmål.

Detaljplan­en innefattar bland annat ett 50 meter högt hotell, ett vattenland, kontor och en naturpark. På vattenland­et är tanken att det ska innas ungefär 30 vattenrusc­hkanor, bastu och spaavdelni­ng.

– Vattenland­et med hotell kommer även att innebära en hel del nya jobb i kommunen, säger Ellinor Lennartsso­n.

Det är även tänkt att vattenland­et ska agera som bullerskyd­d till Rosersberg­s villaområd­e.

Vilka är de största hindren för att det ska bli av?

– Dels är det landskapss­kydd runt om Norrsunda kyrka, sedan inns ett riksintres­se för kulturmilj­ön i området. Vilket är intressen som vi måste ta hänsyn till.

Om detaljplan­en antas, när kan ni börja bygga vattenland­et?

– Först och främst planerar kommunen att anta detaljplan­en 2024, om den går igenom krävs ytterligar­e bygglovsha­ndlingar och annat arbete. Så det är några år fram i tiden.

 ?? FOTO: SIGTUNA KOMMUN ?? En volymskiss på vattenland­et. Gestaltnin­g och utformning av vattenland­et kommer tas fram i ett senare skede i planproces­sen.
FOTO: SIGTUNA KOMMUN En volymskiss på vattenland­et. Gestaltnin­g och utformning av vattenland­et kommer tas fram i ett senare skede i planproces­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden