Mitt i Sigtuna

Så bor du tryggt och socialt efter 65

Kʯɽɨƃ ɽɨʰǼǼȃljɽ Ȉ ȃljȴȴljɽӗ ɽɨʰǼǼȃljɽɰʤ­ơɨǁ ɥƯ ɥȢƃɽɰ ʤƃɨȚlj ǁƃǼ Ɂƺȃ ɰɁƺȈƃȢƃ ʰɽɁɨ ǹɋɨ ȃɁƹƹȈljɰ Ɂƺȃ ƃɽɽ ʍȴǼƯɰӝ Aljȶ ǹɁɨɽǹƃɨƃȶӸ ǁlj Ǽƃȶɰȟƃ Ɂȟơȶǁƃ ƹɁljȶǁljǹɁɨȴ­ljȶ ɽɨʰǼǼȃljɽɰƹ­Ɂljȶǁlj ơɨ ǹɋɨ ǁȈǼ ɰɁȴ ơɨ ћњ ǹʰȢȢǁƃ Ɂƺȃ ʤȈȢȢ ȃƃ ȢȈɽlj ljʯɽɨƃ ɰɽɋǁ Ȉ ʤƃɨǁƃǼljȶ ȴljȶ Ȉȶɽlj ơɨ ƹljɨljǁǁ ƃɽɽ ɰȢ

-

De som bor i trygghetsb­oende ska kunna ha ett socialt utbyte i sitt hus. Trygghetsv­ärden ska vara en motor i att hitta på sociala aktivitete­r och saker som många engagerar sig i och tycker är kul. Det kan vara allt från att gå på museum till att laga middag tillsamman­s, säger Anna Smith, chef över fastighets­förvaltnin­gen på Estea.

Hela grundtanke­n med införandet av trygghetsb­oenden var att social samvaro och en aktiv och stimuleran­de tillvaro är centralt för hälsan när man är äldre. I varje trygghetsb­oende ska det innas lokaler för gemensamma aktivitete­r, måltider och rekreation där man kan möta andra i samma fas i livet.

– Många önskar lite extra stöd i vardagen. Man vill leva självständ­igt, men skulle uppskatta någon som stöttar när blanketter ska fyllas i eller räkningar betalas, eller någon som har koll på brandvarna­re och spis, säger Anna.

Nya lägenheter i Sigtuna stadsängar

I Sigtuna stadsängar, en dryg kilometer norr om gamla Sigtuna stadskärna ligger ett av Esteas trygghetsb­oenden. Här är det behagligt promenadav­stånd till Mälaren och i det direkta närområdet inns såväl vackra skogsområd­en som livsmedels­butik, restaurang­er, vårdcentra­l, tandläkare och frisör. Hela området har utformats med en tydlig vision om småskaligh­et, trygghet och varierande bebyggelse. Fem dagar i veckan inns en trygghetsv­ärd till hands och hjälper till att utforma kafestunde­r, middagar, frågesport­er och annat som ni kommer överens om.

Lägenheter­na finns i storlekarn­a 1-3 rum och kök, alla med väl tilltagna utrymmen, tröskellös­a passager och gott om ljusinsläp­p. Samtliga lägenheter har hög standard med moderna vitvaror och lera av lägenheter­na har balkong eller uteplats.

– Det är nytt och fräscht och i det närmaste underhålls­fritt. Här blir det lätt att stänga dörren om man ska resa i väg, du behöver inte skotta någon snö och inte rensa några rabatter. Hyresgäste­rna kan känna att de har möjlighet till precis det de vill och har ork till, säger Anna.

– Och kan vi skapa en Vi-känsla har vi lyckats, lägger hon till.

'ƭȻ ƒȦ ǵɡȻȻ ȀƟǍ DžȦƒȮƟǍȻ ȀƟǍ ǒ ƦƭȻ ǵƒȦdzƃȮȻƭ ɃǵƦƭȦǍƙǪǪȮ­DžȦǒȻȻӾ

 ?? ?? ǵǵƃ dzǒȻǍ ƒȦ ƟǍƭDž ȊɚƭȦ DžƃȮȻǒdžǍƭȻȮ­DžȊȦɚƃǪȻǵǒǵ­džƭǵ ȣƙ /ȮȻƭƃӾ
ǵǵƃ dzǒȻǍ ƒȦ ƟǍƭDž ȊɚƭȦ DžƃȮȻǒdžǍƭȻȮ­DžȊȦɚƃǪȻǵǒǵ­džƭǵ ȣƙ /ȮȻƭƃӾ
 ?? ?? hǣɃȮƃ ȀƟǍ dzȀƦƭȦǵƃ ǪƒdžƭǵǍƭȻƭȦ­Ӿ
hǣɃȮƃ ȀƟǍ dzȀƦƭȦǵƃ ǪƒdžƭǵǍƭȻƭȦ­Ӿ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden